Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Top 5 CO2

Wat stoot het meeste CO2 uit?

De verbranding van olie en aardgas stoot het meeste CO2 uit, terwijl planten en oceanen de balans enigszins herstellen door kooldioxide op te nemen.

Shutterstock

Bij elke verbranding van koolstofhoudende verbindingen wordt CO2 uitgestoten – van vulkaanuitbarstingen tot de barbecue in je tuin.

Maar het gehalte door de mens uitgestoten CO2 stijgt al een tijdlang exponentieel, waardoor de natuurlijke ecosystemen van de aarde in onbalans raken.

CO2 van fossiele brandstoffen als olie en aardgas hoort van nature niet thuis in de dampkring. Daarom stijgt het gehalte CO2 in de dampkring als we bijvoorbeeld aardolie uit de grond halen en verbranden.

Ons gigantische energieverbruik is er dan ook de voornaamste oorzaak van dat de wereldwijde temperatuur stijgt.

In de tabel hieronder zie je wat het meeste CO2 uitstoot. De cijfers zijn afkomstig van de nieuwste berekeningen van het Postdam Institute for Climate Impact Research, en de dataset, PRIMAP-hist, is een combinatie van meerdere gepubliceerde datasets.

PRIMAP-hist omvat niet alle bronnen van CO2-uitstoot. Zo is de uitstoot van de bosbouw niet meegenomen.

In 2020 was de CO2-uitstoot [lager] (https://www.nature.com/articles/s41467-020-18922-7 {"target":"_blank","rel":"follow"}) dan de voorgaande jaren vanwege reisbeperkingen en lockdowns door het coronavirus. 2020 is niet meegenomen in de berekeningen.

Andere instanties, zoals het World Resource Institute, hebben de uitstoot van het kappen van tropisch regenwoud echter geanalyseerd. En het Franse agentschap Agence internationale de l'énergie heeft de CO2-uitstoot van transport doorgerekend.

Dit zijn de grootste klimaatboosdoeners

 • co2-uitstoot energie

  Energie: 32,10 miljard ton CO2-uitstoot per jaar

  Als je het licht aandoet of een zoekopdracht uitvoert via Google, verbruik je stroom. Hoewel er veel vooruitgang is geboekt op het gebied van wind-, water- en zonne-energie, wordt verreweg het grootste deel van de stroom die wereldwijd wordt verbruikt nog opgewekt door olie en gas te verbranden.

 • CO2-uitstoot door boskap
  © Shutterstock

  Kappen van tropisch regenwoud: Stoot 4,8 miljard ton CO2 per jaar uit

  De regenwouden bevatten ontelbaar veel bomen, die CO2 opnemen als ze groeien. Maar als de bomen gekapt en verbrand worden, komt deze CO2 vrij. Door boskap raken we bovendien bomen kwijt die CO2 kunnen afvangen, wat bijdraagt aan een verhoogde concentratie CO2 in de atmosfeer.

 • CO2-uitstoot van auto’s
  © Shutterstock

  Transport, auto’s: 3,6 miljard ton CO2 per jaar

  Als je met de auto of de bus van A naar B gaat, wordt er CO2 uitgestoten. Auto’s, exclusief vrachtauto’s, zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de CO2-uitstoot van de transportsector.

 • co2-uitstoot industrie

  Industrie: 3,25 miljard ton CO2-uitstoot per jaar

  De broeikasgassen die de industrie uitstoot, zijn afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen in onder meer fabrieken. Ook bij chemische processen en het bewerken van metaal wordt CO2 gevormd.

 • CO2 uitstoot van vliegtuigen
  © Shutterstock

  Transport, vliegtuigen: 900 miljoen ton CO2 per jaar

  Als je met het vliegtuig gaat, verbruikt dat veel kerosine die gewonnen wordt uit geraffineerde olie: een fossiele brandstof. In 2018 waren er in totaal 4,3 miljard vliegtuigpassagiers verdeeld over 37,8 miljoen vluchten.

 • CO2 van uitstoot van scheepvaart
  © Shutterstock

  Scheepvaart: 900 miljoen ton CO2 per jaar

  Veel van de producten die in de winkel liggen, worden in het buitenland gemaakt en naar Europa vervoerd. De logistieke keten van producent naar winkel omvat vaak vervoer per schip.

 • co2-uitstoot Landbouw

  Landbouw: 165 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar

  Bij de voedselproductie in de landbouw worden jaarlijks grote hoeveelheden CO2 uitgestoten. En hoewel er bij het telen van gewassen een beetje CO2 vrijkomt, is het leeuwendeel van de CO2-uitstoot van de landbouw afkomstig van de productie van vlees, met name rundvlees.

 • co2-uitstoot afval

  Afval: 26,70 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar

  Bij afvalverwerking, zoals verbranden, storten en composteren, worden jaarlijks wereldwijd miljoenen tonnen CO2 uitgestoten.

Naast de vier bovenstaande CO2-boosdoeners kent het Postdam Institute for Climate Impact Research ook de categorie ‘Overig’, met een uitstoot van 10.000 ton CO2 per jaar.

Niet al het CO2 dat we uitstoten, komt echter in de atmosfeer terecht. Uit berekeningen blijkt dat de oceanen zo’n 30 procent van het uitgestoten kooldioxide opnemen, terwijl bomen en planten circa 25 procent voor hun rekening nemen.

Ongeveer 45 procent van het CO2 dat we uitstoten, komt dus in de atmosfeer terecht en draagt zo bij aan het broeikaseffect en de opwarming van de aarde.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg