Top 5 CO2

Wat stoot het meeste CO2 uit?

De verbranding van olie en aardgas stoot het meeste CO2 uit, terwijl planten en oceanen de balans enigszins herstellen door kooldioxide op te nemen.

Shutterstock

Bij elke verbranding van koolstofhoudende verbindingen wordt CO2 uitgestoten – van vulkaanuitbarstingen tot de barbecue in je tuin.

Maar het gehalte door de mens uitgestoten CO2 stijgt al een tijdlang exponentieel, waardoor de natuurlijke ecosystemen van de aarde in onbalans raken.

CO2 van fossiele brandstoffen als olie en aardgas hoort van nature niet thuis in de atmosfeer. Daarom stijgt het CO2-gehalte in de atmosfeer als we bijvoorbeeld aardolie uit de grond halen en verbranden.

Ons enorme energieverbruik is er dan ook de belangrijkste oorzaak van dat de temperatuur wereldwijd stijgt.

Dit zijn de grootste klimaatboosdoeners

 • Stroomverbruik: Stoot 13,41 miljard ton CO2 per jaar uit

  Als je het licht aandoet of een zoekopdracht uitvoert via Google, verbruik je stroom. Hoewel er veel vooruitgang is geboekt op het gebied van wind-, water- en zonne-energie, wordt verreweg het grootste deel van de stroom die wereldwijd wordt verbruikt nog opgewekt door olie en gas te verbranden.

 • Transport: Stoot 7,87 miljard ton CO2 per jaar uit

  95 procent van de energie die voor transport verbruikt wordt, is afkomstig van fossiele brandstoffen, met name diesel en benzine. Slechts 5 procent bestaat uit duurzame energie, bijvoorbeeld uit zonnecellen of elektromotoren.

 • Industrie: Stoot 6,11 miljard ton CO2 per jaar uit

  De broeikasgassen die de industrie uitstoot, zijn afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen in onder meer fabrieken. Ook bij chemische processen en het bewerken van metaal wordt CO2 gevormd.

 • Gebouwen: Stoten 2,72 miljard ton CO2 per jaar uit

  Als je de verwarming aanzet, stoot je CO2 uit. Dat doe je ook als je eten kookt op je fornuis. En het bouwen van huizen kost erg veel energie. Het elektriciteitsverbruik van woningen is meegenomen onder ‘stroomverbruik’. Onder deze post vallen alleen de dingen in huis die geen stroom verbruiken.

 • Overig: Stoot 2,21 miljard ton CO2 per jaar uit

  De grootste boodoeners in deze groep vinden we in de energiesector. Het gaat om processen waarbij geen elektriciteit wordt opgewekt, bijvoorbeeld de winning van ruwe olie, het raffineren ervan en het transporteren van energie.

Niet al het CO2 dat we uitstoten, komt echter in de atmosfeer terecht. Uit berekeningen blijkt dat de oceanen zo’n 30 procent van het uitgestoten kooldioxide opnemen, terwijl bomen en planten circa 25 procent voor hun rekening nemen.

Ongeveer 45 procent van het CO2 dat we uitstoten, komt dus in de atmosfeer terecht en draagt zo bij aan het broeikaseffect en de opwarming van de aarde.

Lees ook:

Klimaatverandering

Verborgen patronen laten het klimaat in het jaar 2100 zien

11 minuten
Konsekvenser ved indlandisen smelter topbillede
Klimaatverandering

Wat zou er gebeuren als al het ijs op aarde smolt?

2 minuten
Klimaatverandering

Bekijk het klimaat van de toekomst in de kristallen bol

11 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!