Owls

Uilen veranderen van kleur door warme winters

Klimaatveranderingen hebben tot gevolg dat de bruine versie van de Finse nachtuil de winters makkelijker overleeft dan de grijze.

De opwarming van de aarde kan het uiterlijk van dieren veranderen, blijkt uit een studie van de universiteit van Helsinki in Finland. Onderzoekers bekeken de kleurenontwikkeling van de nachtuil Strix aluco, die zowel grijs als roodbruin kan zijn.

Een team onder leiding van Patrik Karell vergeleek informatie die de afgelopen 30 jaar door het ringen was verkregen. In koude winters bleken meer grijze dan bruine uilen overleefd te hebben. Waarschijnlijk is grijs een betere camouflage in de besneeuwde gebieden dan bruin, dat juist beter beschermt wanneer er geen sneeuw op de bomen ligt.

Door dit gegeven bestond de populatie van de Finse nachtuil van oudsher voor circa 70% uit grijze en voor 30% uit bruine vogels. Maar door de relatief warme winters die het gevolg zijn van de opwarming van de aarde, is de verdeling tussen de uilenkleuren nu 50-50.

Dat kan consequenties hebben voor het uilenbestand in de toekomst. De bruine uilen hebben namelijk een slechter afweersysteem dan hun grijze soortgenoten, wat de overlevingskansen van de bruine uilen er niet groter op maakt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: