Zee-ijs smelt TOP

Schokkende cijfers voor 2016: poolijs kalft supersnel af

Het zee-ijs bij de polen is miljoenen vierkante kilometers kleiner dan normaal in deze tijd van het jaar, en er is in een kleine 40 jaar niet zo weinig ijs geweest. Geschokte klimaatdeskundigen spreken van een 'noodsituatie'.

9 december 2016 door Mikkel Skovbo

'Folks, we’re in a climate emergency. Tell everyone you know.'

Deze tweet stuurde meteoroloog en klimaatschrijver Eric Holthaus de wereld in toen hij een grafiek had gezien van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center (NSIDC):

Yeah, this isn't normal. Follow @ZLabe @Weather_West @Climatologist49 for more. Folks, we're in a climate emergency. Tell everyone you know. pic.twitter.com/BKuD7H4qfD

— Eric Holthaus (@EricHolthaus) 17 november 2016

Op de grafiek is te zien dat de totale hoeveelheid ijs bij de Noord- en de Zuidpool in november meer dan 2 miljoen km2 kleiner was dan het record uit 2012.

'Voor het eerst zien we dat het zee-ijs bij de Noord- en Zuidpool tegelijk op het laagste niveau aller tijden is,' schreef klimaatonderzoeker en ex-medewerker van het klimaatpanel van de VN Ken Caldeira in een retweet.

Sinds 38 jaar niet zo veel ijs gesmolten

Het is een dramatische, onverwachte daling die zijn weerga niet kent in de 38 jaar dat er satellietmetingen worden uitgevoerd van het zee-ijs aan beide polen, zo meldt de Deense krant Information.

Het smelten van het ijs bij de Zuidpool komt waarschijnlijk door hoge zeetemperaturen in combinatie met hevige winden die het ijs uit elkaar drijven.

De fjorden van Spitsbergen zijn normaal begin november dichtgevroren. Maar dit jaar niet.

Bij de Noordpool zouden we normaal gesproken aangroei van het ijs moeten zien in november, maar op meerdere plaatsen was de lucht tot 20 graden warmer dan normaal. Er is dan ook geen zee-ijs rond bijvoorbeeld Spitsbergen.

Het verdwijnen van het ijs aan beide polen is een gevolg van de wereldwijde temperatuurstijging: 2016 is hard op weg het warmste jaar ooit te worden.

Het klimaat kan op hol slaan

Het afkalvende zee-ijs kan tot een zelfversterkend klimaateffect leiden waarbij vooral de tropen snel opwarmen en er steeds meer extreme weersverschijnselen optreden.

Als er minder zee-ijs is, staat de zee rond de polen meer warmte af, want het ijs werkt als een isolerende deken.

Daardoor warmt de atmosfeer op, wat ertoe leidt dat het ijs nog harder smelt.

Het verdwijnen van het zee-ijs heeft vooral gevolgen voor de tropen, die te maken kunnen krijgen met hitte en droogte.

Daarnaast zorgen hogere temperaturen rond de polen ervoor dat de warme luchtstroom die normaal van de tropen naar de polen loopt en daarvandaan wegvloeit de ruimte in, afneemt.

De polen zullen dus minder warmte van de tropen afvoeren, en daardoor stijgen niet alleen de temperaturen in de tropen, maar neemt ook het risico op orkanen en droogte toe.

'Wat we zien is verrassend en alarmerend. Het gaat sneller dan de modellen voorspellen,' aldus zee-ijsdeskundige Rasmus Tonboe van het Deense meteorologische instituut in The Guardian.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: