nb_u23 Ocean
© The Ocean Cleanup

Reuzenstofzuiger gaat plastic uit zee verwijderen

Een 600 meter lange Nederlandse stofzuiger die plasticafval uit zee gaat zuigen, wordt nu losgelaten in de Stille Oceaan.

4 september 2018 door Karen Grubbe

300 miljoen ton. Zo veel plastic belandt er elk jaar in de natuur. 

Doordat plastic moeilijk afbreekbaar is, hoopt het zich op, en alleen al in zee drijven er momenteel zo’n 5 biljoen stukjes plastic rond. 

Jaarlijks sterven meer dan 1 miljoen zeevogels door de plasticvervuiling.

Maar op zaterdag 8 september gaat de Nederlandse organisatie The Ocean Cleanup de zee op met een gigantische drijvende arm die plastic jerrycans, zakken en rietjes uit de oceaan zal vissen.

In eerste instantie gaat het zogeheten System 001 opruimen in het grootste plasticeiland op aarde, in het noorden van de Stille Oceaan.

Drijvende armen vangen plastic in

De stofzuiger werkt als een kunstmatige kustlijn die plastic invangt met een drijvende arm. Daaronder hangt een filter dat 3 meter diep het water in steekt. 

Het systeem wordt aangedreven door de wind, golven en zeestromen, en doordat het filter in het midden van de 600 meter lange drijfarm wat dieper de zee in steekt, krijgt het geheel een U-vorm.

De wind en de golven zorgen ervoor dat de arm zich sneller verplaatst dan de stukjes plastic, die onder in de U-vorm terechtkomen. Schepen zuigen doorlopend het afval uit het filter op.

Waardoor is zeewater zout? Kennen dieren ook bloedgroepen? In elk nummer van Wetenschap in Beeld lees je de antwoorden van de wetenschap op grote en kleine vragen. Ontvang elke maand nieuwe antwoorden in je brievenbus.

Omdat het systeem aan de oppervlakte blijft drijven, vangt het plastic in dat lichter is dan water. Zeedieren zwemmen gewoon onder de drijfarm door.

Effect is onbekend

Als de stofzuiger blijkt te werken zoals The Ocean Cleanup voorspelt, zal het systeem op meer plekken worden ingezet en worden de armen steeds langer gemaakt.

Volgens de uitvinder, Boyan Slat, kan de eerste vloot van 60 opruimmodules over een periode van vijf jaar wel 50 procent van de 1,8 biljoen stukken plastic in de Pacifische wervelstromen afvangen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: