Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Natuur - Klimaatverandering

IJs op Groenland voor het eerst sinds 2000 toegenomen

Deense wetenschappers hebben goed nieuws over het ijs op Groenland: sinds de millenniumwisseling is er 44 gigaton aan gewicht bijgekomen.

Verrassend genoeg neemt het ijs op Groenland toe.

De discussie over de opwarming van de aarde gaat nu al jaren over de smeltende ijskappen, maar Deense wetenschappers hebben goed nieuws.

Het afgelopen jaar zijn sneeuw en ijs op Groenland aangegroeid.

Het Deense meteorologische instituut DMI heeft een klimaatmodelopgesteld van de toename van het ijs.

Om de zes uur wordt het model gevoed met gegevens over onder meer sneeuwval, verdamping en zonneschijn. De groei wordt weergegeven als het equivalent van water, wat wil zeggen de hoeveelheid water die in de sneeuw en het ijs zit.

44 gigaton gegroeid

‘Dit jaar lijkt het erop dat er voor het eerst sinds de millenniumwisseling genoeg ijs op het oppervlak is bijgekomen in verhouding tot het afkalven. Daardoor komt Groenland waarschijnlijk net in de plus uit,’ aldus klimaatonderzoeker Peter Langen van DMI tegen de krant Berlingske.

De afgelopen tien jaar raakte Groenland gemiddeld zo’n 500 gigaton per jaar kwijt door het afkalven van het ijs. Maar uit de cijfers van DMI blijkt dat er afgelopen jaar zo veel sneeuw is gevallen dat er een groei optrad van 544 gigaton.

Dat wil dus zeggen dat Groenland er het afgelopen jaar 44 gigaton ijs bij heeft gekregen. In het grote geheel is dat niet eens zo veel, maar toch een toename. Het is nog te vroeg om te zeggen of er sprake is van een tendens of een nieuwe toestand op Groenland.

Slechte zomer en sneeuw

De oorzaak van dat mooie kruisje op de gewichtscurve is onder meer dat er op Groenland meer sneeuw dan anders is gevallen, en dat de Groenlandse zomer kort en koud was in vergelijking tot andere jaren.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg