Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Help het klimaat: neem een kind minder

Je weet wel dat je je CO2-afdruk moet verminderen. Maar waar begin je? Gelukkig kunnen de feiten je vertellen waarmee je echt een verschil maakt. Zo mag je al het rode vlees eten dat je op kunt, als je maar geen kinderen krijgt.

Shutterstock

In 2017 namen Kimberly Nicholas van de universiteit van Lund in Zweden en de geograaf Seth Wynes 148 onderzoeken door naar CO2-besparende veranderingen in je levensstijl, van hergebruik en wassen met koud water tot vleesvrije dagen. En hun conclusie is helder: veel van wat je vast al doet, maakt nauwelijks verschil.

Zo bespaart het sorteren en recyclen van afval slechts zo’n 0,2 ton CO2 per jaar. Dus als je het klimaat echt wilt helpen, moet je je gewoonten en levensstijl drastischer veranderen.

© Shutterstock

Geen vlees

Besparing per jaar: 0,8 ton CO2

Vee heeft in de grote klimaatboekhouding zijn eigen post. Anders dan natuurgebieden, en vooral bossen, halen akkers en begrazingsgebieden CO2 niet efficiënt uit de atmosfeer. Bij de verwerking en distributie van vlees, melk en eieren komt jaarlijks een vervoer van miljarden kilometers met vrachtwagen en trein kijken.

Alle herkauwers, dus koeien, geiten en schapen, stoten bovendien het agressieve broeikasgas methaan uit via hun maag- en darmlucht.

Als je vlees eet, belast je het klimaat dus extra met 0,8 ton CO2 per jaar ten opzichte van een veganist, die geen dierlijke producten eet.

Niet alleen vee stoot methaan uit. Dat doen ook veel wilde dieren, zoals giraffen, herten en wilde runderen. Maar de achteruitgang van de natuurlijke bestanden neutraliseert de uitstoot van het vee niet.

In de Amerikaanse landbouw zijn er bijvoorbeeld drie keer zo veel koeien als het aantal bizons dat op de prairie leefde voordat er mensen naar Noord-Amerika kwamen.

© Shutterstock

Beide benen op de grond

Besparing per jaar: 1,6 ton CO2

Passagiersvliegtuigen gebruiken kerosine op aardoliebasis en stoten CO2 uit. Nu we zo veel reizen is de uitstoot van de internationale luchtvaart de laatste 25 jaar verdubbeld, al zijn de vliegtuigen zelf zuiniger geworden.

Uit berekeningen blijkt dat je met elke lange vlucht waar je van afziet – zoals naar de VS en terug – de atmosfeer 1,6 ton CO2 bespaart.

De uitstoot van CO2 uit vliegtuigbrandstof is echter niet het enige effect op het klimaat van de luchtvaart. Ook de witte strepen van waterdamp en ijskristallen die hoogvliegende straalvliegtuigen achterlaten, hebben invloed.

De strepen kaatsen de warmte die de aarde naar de ruimte uitstraalt, terug en dragen zo bij aan de opwarming van de aarde.

Vliegtuigstrepen houden warmte vast

Hoogvliegende straalvliegtuigen vormen condensstrepen van damp en ijskristallen. Ze hebben meerdere effecten, maar per saldo vergroten ze de opwarming van de aarde.

Overdag kaatsen de condensstrepen zonlicht deels terug, wat iets verkoelt.

Dag en nacht kaatsen de strepen de warmteuitstraling terug naar de aarde.

Doe je auto weg

Besparing per jaar: 2,4 ton CO2

Een leven zonder auto kan de atmosfeer 2,4 ton CO2 per jaar besparen. Maar het hangt ervan af wat je doet in plaats van autorijden.

Als je fietst, is het effect de volle 2,4 ton, maar door het ov te nemen is de uitstoot 25 tot 75 procent lager.

Een elektrische auto die alleen op groene stroom rijdt, kan circa 50 procent van de CO2-uitstoot van auto's besparen. Maar 100 procent CO2-neutraal zal hij nooit worden.

Ook elektrische auto stoot veel CO2 uit

De productie van elektrische auto's en accu's stoot CO2 uit. En komt de stroom niet uit groene energiebronnen, dan is de elektrische auto bijna net zo belastend als de benzineauto.

Accuproductie

Productie, onderhoud enzovoort

Productie van stroom en benzine

Uitstoot van de motor

© Shutterstock

Neem één kind minder

Besparing per jaar: 58,6 ton CO2

De mens is duidelijk de grootste uitstoter van CO2 in de atmosfeer. Een kind dat opgroeit in Qatar zal bijvoorbeeld de komende 80 jaar in totaal 3000 ton CO2 produceren.

Als we in de westerse wereld een kind minder krijgen dan gepland, scheelt dat de wereld niet alleen een consument, maar ook generaties lang CO2-uitstoot als je die van je kinderen, kleinkinderen enzovoort meetelt.

De onderzoekers noemen het verschijnsel je 'ecologische voetafdruk', en uit berekeningen blijkt dat die in de VS overeenkomt met 5,7 keer de dosis broeikasgas die je als ouder zelf uitstoot.

In totaal levert de gemiddelde besparing door een kind minder te nemen, 58,6 ton CO2 per jaar op. Bij ons ligt het cijfer iets lager, omdat onze energiebronnen groener zijn. In 2017 stootte elke Nederlander bijvoorbeeld 10 ton CO2 uit.

Rijke wereld zit achter klimaatverandering

1 / 3

De inwoners van de rijke landen op aarde stoten verreweg de meeste broeikasgassen uit, maar naties in een snelle ontwikkeling, zoals China, hebben onderhand dezelfde CO2-uitstoot per inwoner per jaar.

Lees ook:

Klimaatverandering

De aarde lekt CO2: Miljarden tonnen op weg de atmosfeer in

3 minuten
Konsekvenser ved indlandisen smelter topbillede
Klimaatverandering

Wat zou er gebeuren als al het ijs op aarde smolt?

2 minuten
Earth in snowball phase
Klimaatverandering

Waarom is het klimaat zo stabiel?

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg