Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Groene zandstranden kunnen alle CO2 opnemen

Een groen en goedkoop mineraal dat wereldwijd op zandstranden verspreid kan worden, kan mogelijk de volledige jaarlijkse CO2-uitstoot van de mens uit de lucht halen, zo denkt een Amerikaans non-profitbedrijf.

Project Vesta

Hoeveel we onze CO2-uitstoot ook beperken, in een moderne wereld zal altijd CO2 vrijkomen. Daarom moeten we nieuwe methoden ontwikkelen om grote hoeveelheden kooldioxide uit de atmosfeer te halen en op te slaan.

Dit is kostbaar, energie-intensief en nog niet op grote schaal toepasbaar.

Het Amerikaanse non-profitbedrijf Project Vesta heeft op een Caribisch strand een pilot gelanceerd die hier verandering in kan brengen.

Golven maken CO2-killer van mineraal

Het idee is wetenschappelijk onderbouwd, maar nog niet in de praktijk getest.

Het concept is elegant: de Amerikanen willen een goedkoop, groen mineraal, olivijn, wereldwijd op stranden verspreiden. Als de golven eroverheen spoelen, wordt het mineraal langzaam vermalen tot een soort grind dat CO2 aan het water en de lucht onttrekt en het in de vorm van bicarbonaat aan zee afstaat.

Bicarbonaat wordt calciumcarbonaat, waarvan koralen en andere zeedieren hun skelet maken. Als deze dieren sterven, ontstaat er kalksteen, dat het CO2 miljoenen jaren bindt.

Het vulkanische mineraal olivijn komt in grote hoeveelheden in de bovenste aardlaag voor en reageert makkelijk met CO2 als het door de golven fijngemalen wordt. Een ton olivijn kan 1,25 ton CO2 uit de zee opnemen.

© Project Vesta

Zo versnel je een kringloop die al plaatsvindt in de natuur, maar die zeer langzaam verloopt, bijvoorbeeld als regen gesteente verweert. De techniek van Project Vesta schroeft het tempo op door het mineraal naar zee te brengen.

Omdat olivijn in grote hoeveelheden voorkomt en er vrijwel geen vraag naar is, denken de onderzoekers van Project Vesta het mineraal op stranden te kunnen verspreiden voor nog geen 9 euro per ton.

2% van de stranden kan 100% van het CO2 verwijderen

Een bijkomend voordeel van de methode is dat de verzuring van de zee wordt tegengegaan.

De zee wordt steeds zuurder doordat het water een bepaalde hoeveelheid CO2 uit de atmosfeer absorbeert. Maar daar zit een grens aan, en bovendien vormt kooldioxide koolzuur als het in water oplost. Dat is een bedreiging voor de biodiversiteit in zee.

Omdat het calciumcarbonaat van de olivijnstranden basisch is, kunnen de groene stranden van Project Vesta de balans in stand helpen houden.

Waarom strooi je het mineraal niet gewoon op het land, vraag je je misschien af. Ten eerste zou je dan grond onttrekken aan de landbouw, en ten tweede werken de golven als een soort molen die het afbraakproces op gang houdt.

Volgens Project Vesta haalt de techniek 20 keer zo veel CO2 uit de lucht en het water als er vrijkomt bij het winnen van olivijn, en als slechts 2% van de stranden ‘groen’ gemaakt wordt, kan 100% van de jaarlijkse uitstoot van de mens worden ingevangen.

De komende jaren zal blijken of het project in de praktijk haalbaar is als de eerste realistische proeven zijn begonnen in het Caribisch gebied.

Olivijn in Nederland

De Nederlandse emeritus-hoogleraar geologie Olaf Schuiling is de geestelijk vader van het idee om olivijn een groot deel van de CO2 uit de atmosfeer te laten opnemen. Op basis van zijn ideeën wordt er op dit moment in ons land gewerkt aan diverse proeven met het mineraal. Zo wil het kennisinstituut Deltares dit jaar een veldproef doen met olivijn op zijn campusterrein en heeft onderzoeksinstituut NIOZ een proef met olivijn op Texel in de planning.

Lees ook:

Klimaatverandering

KLIMAATSTRIJD: Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool wordt kleiner

4 minuten
Klimaatverandering

Coronavirus kan tot grootste daling van CO2-uitstoot ooit leiden

2 minuten
Sådan kan fremtidens by og klima se ud, hvis vi skifter til grøn, bæredygtig omstilling.
Klimaatverandering

Droomscenario: Zo voorkomen we een klimaatramp

11 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg