Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA
Natuur - Klimaatverandering

Gigantisch project moet Antarctica redden

Het noordpoolijs smelt steeds sneller weg, maar nu denkt een onderzoeksteam een oplossing te hebben gevonden: kunstmatige eilanden, enorme pompen en onderwaterdammen moeten het smelten stoppen.

Het ijs op de Noordpool smelt in een onrustbarend tempo. Daarom is een onderzoeksteam van de universiteit van Lapland in Finland technische projecten gaan uitdenken die moeten voorkomen dat gletsjers de zee in glijden en smelten.

Als voorbeeld gebruikten de onderzoekers de gletsjer bij Pine Island in het westen van Antarctica. Die glijdt weg met een snelheid van 4 kilometer per jaar.

Aan de kust raakt hij zijn grip op de bodem kwijt, waarna hij als een grote ijsschots de zee op gaat. Vervolgens begint hij te smelten, en daar willen de onderzoekers nu een stokje voor steken.

Drie maatregelen houden het ijs koud

Verschillende projecten moeten de ijsschots beschermen en stabiliseren en de beweging van de gletsjer afremmen.

De ideeën gaan van pompstations die de waterlaag onder de gletsjer moeten wegpompen tot onderzeese dammen die moeten voorkomen dat warme zeestromingen in contact komen met de ijsschots.

Duur maar noodzakelijk

Volgens de onderzoekers hoeven de projecten maar op een paar trajecten langs Antarctica en Groenland te worden doorgevoerd voor een merkbaar effect.

Zo verloopt 90 procent van de beweging van het ijs richting de kust van Antarctica via ijsstromen die nog geen 100 kilometer breed zijn. Datzelfde geldt voor 50 procent van de ijsmigratie op Groenland.

De wetenschappers realiseren zich dat het uitvoeren van projecten in de papieren gaat lopen, maar denken dat de kosten opwegen tegen wat de wereld kwijt is als we niets doen. Volgens verschillende prognoses zal het waterpeil van de zee tegen het jaar 2100 met 0,5 tot 2 meter gestegen zijn.

Dam moet het ijs koelen

Een onderwaterdam moet ervoor zorgen dat het water rond het ijs koud blijft. Tegelijkertijd wordt de beweging van het ijs richting zee afgeremd door een kunstmatig eiland en door boringen.

Lees ook:

Klimaatverandering

Bosbranden zijn een tikkende tijdbom onder CO2-balans

5 minuten
Klimaatverandering

Uitzinnig idee: Waterpompen moeten Noordpool weer bevriezen

2 minuten
Klimaatverandering

Foute boel: gigantische ijsberg rukt zich los van Antarctica

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg