Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Heliogen bouwde de machine Heliomax, die cement uitsluitend met behulp van zonne-energie verwarmt.

Geconcentreerde zonne-energie moet CO2-vriendelijk cement opleveren

De cementproductie is verantwoordelijk voor 8 procent van de totale mondiale CO2-uitstoot. En het grijze bouwpoeder vervuilt het meest wanneer het in de cementoven wordt verwerkt. Maar het proces kan binnenkort schoner worden – met 400 spiegels ter grootte van een tv en een eenogige toren zoals in ‘The Lord of the Rings’.

Heliogen

Zoals de Heliomax in Lancaster in Californië afsteekt tegen de lucht, lijkt hij wel een apparaat waarmee de superschurk in een actiefilm de aarde wil vernietigen.

Maar de machine, die 400 computergestuurde spiegels ter grootte van een televisie en een zonnestralingabsorberende toren bevat, heeft een heel ander doel.

De Heliomax moet onze planeet redden van de 2 miljard ton CO2 die we elk jaar uitstoten bij de productie van beton en mortel uit cement.

Spiegels, zon en cement

De omzetting van een stof onder verhitting wordt calcinatie genoemd.

Calcinatie is slechts een van de vele stappen die nodig zijn voor het maken van cement, dat doorgaans een mengsel van klei en kalksteen is.

Het mengsel wordt verhit tot 750 °C en dan gecalcineerd met droge, warme lucht.

Dit proces vergt grote hoeveelheden energie, en de onderzoekers hopen het nu te kunnen vervangen door een duurzame methode.

Een witgloeiend oog dat blinkt

Het oog is witgloeiend door al de zonne-energie die het ontvangt.

De zonnestralingabsorberende plaat van de Heliomax-toren is gewoonlijk zwart. Hier lijkt hij witgloeiend door al de energie die hij ontvangt. In het beste geval bereikt de plaat een temperatuur van 982 °C. Dat is bijna een vijfde van de oppervlaktetemperatuur van de zon.

© Heliogen

Wanneer de 400 door algoritmen gestuurde spiegels de zonnestralen reflecteren naar een lichtabsorberende plaat boven in de toren, lijken ze op een witgloeiend oog.

En in dit ‘oog’ vindt de magie plaats. Hiervandaan wordt de zonne-energie namelijk naar een kleine cementoven geleid, waar de verhitting en de calcinatie plaatsvinden – zonder andere energie dan die van de zon.

De zon schijnt natuurlijk niet altijd, het is ook weleens bewolkt. Dat zorgt ervoor dat het ‘oog’ knippert – en dat het cement onregelmatig wordt verhit.

Een andere uitdaging is dat de onderzoekers die Heliomax hebben bedacht nog maar een paar duizend kilogram cement hebben geproduceerd, terwijl de bouwsector snakt naar een machine die duizenden tonnen kan verwerken. Maar zover zijn ze nog niet.

Toch kijkt het ‘oog’ van de Heliomax onmiskenbaar naar een lichtere toekomst op het gebied van de cementproductie.

Lees ook:

social isolation
Ziektes

Zo lijden je lichaam en geest onder sociale isolatie

4 minuten
Mens

Wetenschappers zetten alles op alles: Snel vaccin moet huiveringwekkende pandemie stoppen

18 minuten
Walvissen

Eerste walvissen zwommen ‘op zijn hondjes’

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg