Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De barst in het ijs bij de Zuidpool is nu 113 kilometer lang. Er dreigt een van de grootste ijsbergen ter wereld te ontstaan.

© NASA
Natuur - Klimaatverandering

De Zuidpool barst

Een schots zo groot als Bali zal binnenkort afbreken van het zee-ijs bij de Zuidpool en een van de grootste ijsbergen aller tijden vormen. In het ergste geval kan de zeespiegel wereldwijd met 10 centimeter stijgen.

Slechts 20 kilometer ijs voorkomt nog dat een enorme ijsschots loskomt van de Larsen C-ijskap in zee bij het westen van Antarctica.

In december 2016 groeide een barst in de ijskap binnen een paar weken met maar liefst 18 kilometer, waardoor hij nu 113 kilometer lang is.

‘Het zal me verbazen als de ijsschots niet binnen een paar maanden afbreekt,’, aldus Adrian Luckman, hoogleraar aan de Swansea University in Wales.

Barst groeit razendsnel

De ijsschots strekt zich uit over 5000 km2 en is daarmee zo groot als het eiland Bali. Als hij afbreekt, komt hij in de top 10 van de grootste ijsbergen die ooit zijn waargenomen.

De barst in de ijskap bestaat al tientallen jaren, maar hij is de laatste zes jaar snel groter geworden – met name in december 2016.

De barst in de ijskap Larsen C is zo’n 100 meter breed en 350 meter diep.

© NASA

Wetenschappers denken dat de ontwikkeling verband houdt met de opwarming van de aarde, maar hebben daar nog geen concrete bewijzen voor.

Wereldzeeën kunnen 10 cm stijgen

Een horrorscenario is dat de Larsen C-ijskap zelf instabiel zal raken, waardoor er meer barsten ontstaan. In het ergste geval stort de ijskap in.

Als de ijskappen op zee uit elkaar vallen, is er niets meer wat voorkomt dat het achterliggende gletsjerijs in zee zakt. En meer ijs in zee betekent een hogere waterspiegel.

Als al het ijs achter Larsen C in zee terechtkomt, zal de zeespiegel wereldwijd met 10 centimeter stijgen.

Dat gebeurt niet in één keer, maar áls het gebeurt, komen laaggelegen landen als de Marshalleilanden, Tonga en de Maldiven in gevaar.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg