Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bosbranden zijn een bom onder CO2-balans

De verwoestende branden die hele bossen in de as leggen zijn niet alleen het gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, maar versterken die ook. Alleen al in juni 2019 stootten 100 bosbranden evenveel CO2 uit als een land als Zweden in een heel jaar.

NASA

Het begon met drie bosbranden in Portugal. Vervolgens woedde er in Siberië een bosbrand zo groot als België. En op Gran Canaria moesten 1000 mensen worden geëvacueerd vanwege een onbeheersbare vlammenzee.

In de zomer van 2019 staan de kranten bol van de verhalen over bosbranden in alle windstreken. En dat is geen toeval: er komen er steeds meer.

Deze bosbranden leggen niet alleen enorme gebieden in de as, maar pompen ook grote hoeveelheden CO2 de atmosfeer in, waardoor de zogenoemde klimaatbalans er een onbekende factor bij krijgt.

Zo woedden er in juni 100 gigantische bosbranden binnen de noordelijke poolcirkel, die samen 50 megaton kooldioxide uitstootten. Dat is volgens de World Meteorological Organization, WMO, evenveel als een land als Zweden in een jaar uitstoot.

Daarom branden ‘koude’ bossen

Het lijkt op het eerste gezicht onlogisch dat bosbranden binnen de noordelijke poolcirkel zo’n grote bedreiging vormen.

Maar in Alaska hebben er vanaf het begin van 2019 tot juni maar liefst 400 bosbranden gewoed. En in Siberië is in juni en juli 2019 17 miljoen hectare bos in vlammen opgegaan, en Krasnojarsk staat nog steeds in lichterlaaie, zo meldt Bloomberg.

Een onderzoek uit 2013 – waarbij de bosbranden die nu aan de gang zijn uiteraard niet zijn meegeteld – concludeerde dat er zich de afgelopen 10.000 jaar geen vergelijkbare omstandigheden hebben voorgedaan binnen de noordelijke poolcirkel.

Bosbranden in koude streken doen zich doorgaans in de warmere maanden van het jaar, tussen mei en oktober, voor.

En in Krasnojarsk lag de gemiddelde temperatuur volgens de WMO in juni en juli zo’n 10 graden hoger dan de gemiddelde temperatuur gedurende een periode van 30 jaar (1981-2010).

Vanwege deze temperatuurstijging, die vooral het gevolg is van de CO2-uitstoot van de mens, drogen de normaal gesproken vochtige en groene bossen uit en blijft er kurkdroog brandhout over.

Meestal worden de bosbranden veroorzaakt door kampvuren, brandstichting, sigarettenpeuken of achtergelaten spullen die het zonlicht reflecteren.

© Shutterstock

Bosbranden: drie ingrediënten vormen een ontvlambare cocktail

Brandbaar materiaal, hitte en zuurstof. Dat zijn de bestanddelen van de zogeheten branddriehoek. Als er eentje ontbreekt, kan er geen brand ontstaan. Maar als ze alle drie ruim voorhanden zijn, is het risico op een bosbrand levensgroot.

Natuurlijke bosbranden zijn vrij zeldzaam en worden vooral door blikseminslagen veroorzaakt.

Maar liefst 84 procent van de bosbranden zijn direct of indirect het gevolg van menselijk handelen. Dat is de conclusie van een onderzoek dat in 2017 is uitgevoerd door de University of Colorado. De onderzoekers namen alle bosbranden in de VS tussen 1992 en 2012 onder de loep.

Lees ook:

Klimaatverandering

KLIMAATSTRIJD: Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool wordt kleiner

4 minuten
Klimaatverandering

Coronavirus kan tot grootste daling van CO2-uitstoot ooit leiden

2 minuten
Sådan kan fremtidens by og klima se ud, hvis vi skifter til grøn, bæredygtig omstilling.
Klimaatverandering

Droomscenario: Zo voorkomen we een klimaatramp

11 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg