Arktisk_top

Arctis warmt twee keer zo snel op als de rest van de aarde

De opwarming van de aarde gaat snel, en in het Noordpoolgebied al helemaal. De temperatuur schiet omhoog en het ijs smelt. Klimaatwetenschappers noemen het 'krankzinnig'.

22 december 2016 door Karine Kirkebæk

Dit is geen vrolijk artikel.

Het Noordpoolgebied heeft namelijk het warmste jaar achter de rug dat ooit is gemeten. En dan hebben we het niet over kleine temperatuursverschillen.

Volgens een recent rapport van de Amerikaanse NOAA lag de temperatuur rond de Noordpool in november tot wel 20 graden hoger dan in een gemiddelde novembermaand.

Het rapport bevat data van 61 onderzoekers uit 11 landen.

Domino-effect

'Het is krankzinnig,' zegt Mark Serreze, een van de auteurs van het rapport.

De temperatuurstijging klinkt op zich al ernstig, maar de lawine aan neveneffecten is nog zorgwekkender:

  • Het zee-ijs is in elke maand in alle gebieden van de Arctis gesmolten, afgezien van de Beringzee.

  • Op 4 december was er in totaal 3,76 miljoen vierkante kilometer zee-ijs gesmolten in het Noordpool- en Zuidpoolgebied. Dat is meer dan de totale oppervlakte van India.

  • De koolstofkringloop is veranderd door de smeltende permafrost in de noordelijke gebieden. CO2 en methaan uit de permafrost worden afgegeven in de atmosfeer.

Warmste jaar sinds 1900

In de reacties op het nieuwe NOAA-rapport klinkt een gevoel van machteloosheid door. Jeremy Mathis, directeur van de NOAA zegt:

'We hebben in het Noordpoolgebied zelden een duidelijker, sterker of opvallender teken gezien van aanhoudende opwarming en het domino-effect daarvan op het milieu dan dit jaar.'

Hij doet die uitspraak naar aanleiding van een van de conclusies van het rapport, die luidt dat Arctis van oktober 2015 tot september 2016 de hoogste luchttemperatuur heeft gehad sinds er begin 20e eeuw is begonnen met de metingen. Met afstand.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: