warme april

2016 stevent af op warmterecord na warme april

De nieuwste cijfers van NASA bevestigen wat velen al zagen aankomen: april was de warmste ooit, en 2016 wordt nu al met 99% zekerheid het warmste jaar dat ooit is gemeten.

19 mei 2016 door Karine Kirkebæk

April jongstleden was de warmste april die ooit gemeten is. En 2016 wordt met 99% zekerheid het warmste jaar sinds 1880. De temperatuurmetingen van NASA gaan terug tot dit jaar.

Deze records zijn helaas weinig verrassend, en volgens de gegevens van NASA is april de zevende maand op rij die warmterecords breekt.

De lentemaand was 1,11 graden warmer dan het gemiddelde voor april.

99% zekerheid

Pas in oktober 2015 was het duidelijk dat dat jaar het warmste ooit gemeten zou worden.

De Amerikaanse organisatie NOAA – National Oceanic and Atmosperic Administration – volgt ook de wereldwijde ontwikkeling van de temperatuur, maar heeft zijn data voor april nog niet bekendgemaakt.

Maar als april volgens NASA en NOAA de warmste april ooit was, dan wordt volgens Gavin Schmidt, hoofd van het Goddard Institute for Space Studies van NASA, 2016 met 99% zekerheid het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1880.

Klimaatafspraak komt in gevaar

Volgens wetenschappelijke voorspellingen wordt 2016 1,2 tot 1,4 graden warmer dan het vóór de industriële revolutie gemiddeld was.

Dat maakt het lastig om het klimaatverdrag van Parijs van vorig jaar overeind te houden. Toen is afgesproken dat de gemiddelde wereldwijde temperatuur niet meer dan 2 graden hoger mag liggen dan voor de industrialisatie, en het liefst 1,5.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: