© GIPHY

10 verrassende gevolgen van de opwarming van de aarde

Je wijn wordt slechter, er worden alleen vrouwtjesschildpadden geboren en de noordpool komt naar Europa. De opwarming van de aarde heeft niet alleen een hogere zeespiegel tot gevolg.

20 april 2018 door Babak Arvanaghi

Het ijs smelt, het water stijgt en het weer wordt extremer.

De gevolgen van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering zijn duidelijk waarneembaar. Maar de opwarming van de aarde heeft op allerlei manieren invloed – ook op ons dagelijks leven.  

Hier volgen een aantal van de meest verrassende gevolgen. 

 

#1 Je wijn wordt duur en slecht

Wijnboeren in frisse streken, zoals Nieuw-Zeeland, hebben mogelijk baat bij de klimaatverandering. Maar de meeste wijnproducerende landen komen in zwaar weer. In Frankrijk, Argentinië, Chili en Zuid-Afrika daalt de productie doordat de druiven de hogere temperaturen niet aankunnen.

Vanwege het lagere aanbod wordt de wijn duurder, maar dat is niet het enige probleem. Een onderzoek toont aan dat de kwaliteit van de wijn ook achteruitgaat. Slechte en dure wijn is zo'n groot probleem dat de landen het opgenomen hebben in het verdrag van Parijs, dat tijdens COP21 werd afgesloten.

 

#2 Siberië wordt een enorme gastrampoline

In de grond onder de Siberische permafrost zitten talloze methaanproducerende bacteriën. De ijslaag houdt die gassen in de bodem, maar naarmate het ijs dunner wordt, komt er steeds meer gas naar boven.

Een deel daarvan komt terecht in stukken vochtige grond vlak onder het oppervlak. Daardoor ontstaat een zachte – en extreem brandgevaarlijke – bodemlaag die aan een trampoline doet denken. 

#3 Noordpool verhuist naar Europa

De geografische noord- en zuidpool vormen de as waar de aarde om draait. Maar die as is in beweging, en de opwarming van de aarde geeft hem een extra zetje.  

LEER MEER OVER HET HEVIGE NATUURGEWELD met een abonnement op Wetenschap in Beeld

Als het poolijs smelt, stroom het smeltwater in zee, waardoor de gewichtsverdeling op aarde verandert. Hierdoor is sinds 2000 de geografische noordpool met 10 centimeter per jaar in de richting van Europa opgeschoven. Als dat zo doorgaat, komt de noordpool op een dag in Parijs uit.  

 

#4 Vulkaanuitbarstingen nemen toe

Een groot deel van de vulkanen is bedekt met ijs en sneeuw. Als dat bevroren water smelt, komen er meer hevige uitbarstingen.  

Dat komt doordat het water tussen het gesteente door sijpelt en explodeert als het in aanraking komt met het ondergrondse magma, maar ook doordat de druk op de magmakanalen in de bodem afneemt vanwege de verminderde druk van het ijs. Zo ontstaan er luchtbellen in die kanalen, wat vulkaanuitbarstingen tot gevolg heeft.


#5 Er komen (meer) ijsgrizzly’s in de natuur

Een ijsgrizzly is het resultaat van een paring tussen een ijsbeer en een grizzlybeer.  

Door de hogere temperaturen in het poolgebied zoeken de grizzlyberen het hogerop, terwijl de ijsberen naar het zuiden trekken. Daardoor komen de twee soorten elkaar tegen en paren ze met elkaar. De eerste ijsgrizzly’s zijn al waargenomen. 

 

#6 Je wordt vaker ziek

© Shutterstock

Door de warmte rukken dieren die een besmetting kunnen overbrengen, zoals de malariamug, op naar het noorden. Bovendien leidt de opwarming ertoe dat ons drinkwater smeriger wordt, ons immuunsysteem zwakker en het allergieseizoen langer. 

Inwoners van warme gebieden hebben bovendien meer moeite om suiker uit hun bloed te filteren. Dat betekent dat meer mensen diabetes krijgen.

Een onderzoek toont aan dat er voor elke graad temperatuurstijging 100.000 Amerikanen met diabetes type 2 per jaar bij komen. 

#7 Turbulentie verpest vliegreizen

© Shutterstock

Turbulentie is niet gevaarlijk en vliegtuigen storten er niet door neer. Maar het is geen pretje om door elkaar geschud te worden. 

Verdiep je in ieder detail van ons fantastische heelal met een abonnement op Wetenschap in Beeld

Daarom is het erg vervelend dat de klimaarveranderingen de luchtstromen verstoren. Dat betekent meer turbulentie tijdens toekomstige vliegreizen. 

 

#8 Peking wordt gehuld in smog

De Chinese hoofdstad heeft te kampen met luchtvervuiling. En er zijn aanwijzingen dat dat niet komt door de plaatselijke uitstoot.

Door de opwarming van de aarde veranderen de luchtstromen, en daar ondervindt het noordoosten van China de gevolgen van. Het waait er minder, en de smog in miljoenensteden als Peking komt dus moeilijker weg. Jaarlijks overlijden er duizenden Chinezen aan de gevolgen van smog. 

#9 Koolzuur helpt koraalrif om zeep

© Shutterstock

Niet alle CO2 die we uitstoten, belandt in de atmosfeer. De zee neemt een groot deel van het broeikasgas op, waardoor de temperatuur langzamer stijgt. Maar het blijft niet zonder gevolgen voor de zee zelf.  

Als kooldioxide zich met water mengt wordt een chemische verbinding gevormd, waarbij er koolzuur ontstaat (de prik in frisdrank). Dat koolzuur is heel slecht voor de koraalriffen, want die kunnen niet tegen de lage pH-waarde. 

Het koraal wordt bleek doordat het te weinig voedsel krijgt, en uiteindelijk sterft het af. Dat zien we op dit moment maar al te duidelijk gebeuren in het Great Barrier Reef.

 

#10 Vrouwtjesreptielen krijgen de wereld voor zichzelf

Bij mensen wordt het geslacht bepaald door de samenstelling van de chromosomen, maar bij veel reptielen werkt het anders. Bij deze dieren wordt het geslacht bepaald door de temperatuur van het nest wanneer de eieren op het punt van uitkomen staan. 

Zo levert een warm nest vrouwtjesschildpadden op en een koeler nest mannetjes. Bij krokodillen komen er in warme en koude nesten vrouwtjes ter wereld, terwijl een nest met een gematigde temperatuur mannetjes oplevert.

Door de opwarming van de aarde worden de nesten warmer – vooral die van zeeschildpadden in het zand – waardoor er meer vrouwtjes komen. Na verloop van tijd worden er zo weinig mannetjes geboren dat uitsterving dreigt. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: