Point Nemo ligt midden in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Je kunt het met het blote oog niet zien, en het dichtstbijzijnde bewoonde eiland ligt meer dan 3000 kilometer verderop.
Je kunt er niet per vliegtuig komen, dus als je Point Nemo wilt bereiken, zul je een boottocht moeten maken van wel twee weken. Zorg ervoor dat je veel houdbaar eten meeneemt, want er leeft of groeit daar amper iets.
Wat je daar wel zult aantreffen, behalve rust en eenzaamheid, is plastic en ruimteschroot.
Hoewel het misschien klinkt als een trieste plek, is het toch een geliefde locatie voor zeilers, net zoals de Mount Everest bergbeklimmers aantrekt.
Eens per vier jaar passeren honderden schepen het punt tijdens de Ocean Race, een groot zeilevenement.
The middle of nowhere
Als je Point Nemo wilt bezoeken, ook bekend als het ‘Oceanic Point of Inaccessibility’, dan is de exacte locatie 48°52.6 zuiderbreedte en 123°23.6 westerlengte.
De dichtstbijzijnde landmassa is het onbewoonde Ducie Island, een van de Pitcairneilanden, gelegen op 2688 kilometer ten noorden van Point Nemo.
De andere twee eilanden ‘in de buurt’ – Motu Nui bij Paaseiland en Maher Island bij Antarctica – zijn ook onbewoond.
Het dichtstbijzijnde bewoonde eiland is Paaseiland – 3.090 kilometer ten noordoosten van Point Nemo.
Toch kun je een menselijke nederzetting vinden op slechts 415 kilometer van Point Nemo. Het internationale ruimtestation ISS komt namelijk meerdere keren per dag langs het punt.
Bij Point Nemo heb je een gebied van 22 miljoen vierkante kilometer om je heen, zonder mensen om je te storen, een gebied 35 keer zo groot als Frankrijk.

De dichtstbijzijnde landmassa is het onbewoonde Ducie Island bij Paaseiland, gelegen op 2688 kilometer ten noorden van Point Nemo.
Maar er is ook bijna geen leven in deze ‘oceaanwoestijn’. Haaien en andere vissen kunnen hier geen voedsel vinden.
Zogeheten fytoplankton, minuscule algen die de basis vormen van het voedsel in de oceaan, is bij Point Nemo pas honderden meters onder het oppervlak te vinden.
En als je helemaal naar de bodem van de zee zou gaan, bevind je je op 4000 meter diepte.
Aan de andere kant leven in dit gebied wel veel bacteriën en micro-organismen die een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde biogeochemische cycli van de zeeën en oceanen.
Kerkhof voor ruimteschroot
Point Nemo is vernoemd naar de fictieve kapitein Nemo uit Jules Vernes roman ‘Twintigduizend mijlen onder zee’ uit 1870. Nemo is Latijn voor ‘niemand’, wat erg toepasselijk is voor deze locatie.
Het punt werd in 1992 voor het eerst geïdentificeerd door de Kroatisch-Canadese landmeter Hrvoje Lukatela.
Hij gebruikte een geavanceerde GPS en schreef zijn eigen software om de exacte coördinaten van Point Nemo te bepalen. Hij heeft het punt echter nooit zelf bezocht.

De NASA-satelliet Skylab behoort tot het ruimteschroot dat bij Point Nemo ligt.
Point Nemo is beroemd omdat het de meest afgelegen plek op aarde is, maar het staat daarnaast ook bekend om iets anders: een kerkhof voor ruimteschroot.
Sinds de jaren zeventig, tientallen jaren voordat Point Nemo zijn naam kreeg, gebruikten verschillende ruimtevaartorganisaties de plek om ruimtestations en satellieten te laten neerstorten.
Dat was handig, want als satellieten en ruimtestations de atmosfeer binnenkomen, vallen ze uiteen in duizenden stukjes, die over een groter gebied worden verspreid.
Tussen 1971 en 2016 zijn rond Point Nemo meer dan 263 ruimtevaartuigen neergestort, waaronder het Russische ruimtestation Mir en NASA’s ruimtestation Skylab.
En rond 2031 zal naar verwachting ook het internationale ruimtestation ISS hier eindigen.
Helaas is Point Nemo ook een kerkhof voor plastic geworden. Bij Point Nemo zijn tot 26 microplastics per kubieke meter water gevonden.