Sommertid
Natuur - Jaargetijden

Zomertijd kost geld en nachtrust

Dit weekend gaat de zomertijd in. Het is goed mogelijk dat je daar last van krijgt, want je lichaam heeft vijf dagen nodig om eraan te wennen om vroeger op te staan.

Wanneer is het zomertijd?

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart, als de klok om 2.00 uur een uur vooruitgaat. De zomertijd eindigt op de laatste zondag van oktober, wanneer we de klok weer een uur terugzetten naar de wintertijdofwel de standaardtijd.

  • 2018 - nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart
  • 2019 - nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart
  • 2020 - nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart
  • 2021 - nacht van zaterdag 27 maart op zondag 28 maart

Zomertijd in Europa

In 1996 voerde de Europese Commissie voor alle EU-landen dezelfde standaard in. Alle lidstaten moeten de zomertijd en wintertijd op hetzelfde moment laten ingaan: in het laatste weekend van maart en het laatste weekend van oktober.

Wereldwijd hebben ongeveer 70 landen een zomer- en een wintertijd. Ze volgen echter niet allemaal dezelfde data als de EU.

Jaarlijks zetten 1.500.000.000 mensen hun klok in het voorjaar een uur vooruit. De blauwe landen hebben zomertijd, de oranje hebben hem afgeschaft en de rode hebben er nooit aan gedaan.

Vijf feiten over de zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag zetten we de klok een uur vooruit. De zomertijd werd ooit ingevoerd om energie te besparen, maar uit onderzoek blijkt dat de overgang tussen zomer- en wintertijd ten koste gaat van de gezondheid.

  1. Het lichaam moet vijf dagen wennen aan een uur eerder opstaan. Onze biologische klok volgt het ritme de zon, maar als de klok wordt verzet, gaat de zon niet mee.

  2. Het idee om de klok te verzetten werd al in 1784 voor het eerst geopperd, toen de uitvinder Benjamin Franklin op kaarsen wilde besparen. Maar pas in 1916 werd de zomertijd voor het eerst ingevoerd, in Duitsland.

  3. Een uur minder slaap klinkt misschien irrelevant, maar in Canada registreerden verkeersonderzoekers in 1992 een stijging van 8 procent in het aantal verkeersongevallen in de week nadat de zomertijd was ingegaan.

  4. De overgang naar de zomertijd kostte investeerders op de Amerikaanse beurzen in 2000 circa 25 miljard dollar. Dat kwam door slaapgebrek en concentratieproblemen bij de beurshandelaren.

  5. Volgens een onderzoek besteedt elke Amerikaan 20 minuten aan het verzetten van al zijn uurwerken. Dat kost de maatschappij bijna 1,5 miljoen dollar aan omzet en arbeidstijd.

Lees ook:

Jaargetijden

Daarom gaan we over op wintertijd

3 minuten
Lente-equinox
Jaargetijden

HET IS VOORJAAR: We heten licht en warmte welkom

4 minuten
Jaargetijden

Herfstequinox: de zomer is voorbij

4 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!