Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Herfstequinox luidt einde van de zomer in

20 maart valt de lente-equinox, die lente en zomer inluidt. Het moment waarop dag en nacht even lang zouden zijn is een van de gebeurtenissen die de vier jaargetijden bepalen.

Shutterstock

Lente-equinox kondigt voorjaar aan

In de lente worden de bomen weer groen, gaan de vogeltjes fluiten en worden de avonden licht. En de overgang naar het voorjaar is een belangrijke astronomische gebeurtenis.

Op dat moment staat de zon precies loodrecht boven de evenaar. Deze dag wordt lente-equinox genoemd en valt in 2020 op 20 maart, om precies te zijn om 04.49 uur onze tijd.

Daarmee nemen we officieel afscheid van de winter en is het voorjaar aangebroken, dat duurt tot aan de zomerzonnewende van 20 juni om 23.43 uur. De zomer duurt tot de herfstequinox, die weer gevolgd wordt door de winterzonnewende.

Op deze manieren wisselen de seizoenen elkaar al miljoenen jaren af.

Het jaar bestaat uit vier delen, die bepaald worden door astronomische gebeurtenissen: 1. Lente-equinox (20 maart). 2. Zomerzonnewende (20 juni). 3. Herfstequinox (22 september). 4. Winterzonnewende (21 december).

Tijdens de equinox zijn dag en nacht niet even lang

Veel mensen denken dat dag en nacht tijdens de equinox even lang zijn, maar dat klopt niet helemaal. Dat moment valt altijd iets voor de herfstequinox en iets na de lente-equinox.

Als je het opzoekt in een almanak, dan zie je dat de dag op 20 maart langer is dan de nacht. Dat heeft twee oorzaken.

Ten eerste definiëren astronomen de zonsopgang als het moment dat het midden van de zonneschijf boven de horizon is. Op dezelfde manier is de equinox het moment dat het midden van de zon de evenaar passeert.

Maar de meeste mensen zeggen dat de zon op is als de bovenkant van de zon boven de horizon uitkomt, en dat de zon onder is als de zon helemaal weg is. Dat maakt de dag een paar minuten langer.

Ten tweede wordt de atmosfeer van de aarde vervormd als de zon vlak onder de horizon staat. Hierdoor lijkt het alsof de zon iets hoger staat dan in werkelijkheid het geval is.

En dat houdt op onze breedtegraden in dat de zon voor zonsopgang en na zonsondergang vier minuten langer te zien is.

Herfstequinox kondigt de winter aan

Lente-equinox kondigt zomer aan

Al gebeurt er tijdens de herfstequinox dus niet precies wat je dacht, het is wel degelijk een bijzondere dag.

De herfst- en lente-equinox zijn de enige twee dagen per jaar dat de zon precies in het oosten opkomt en precies in het westen ondergaat, en de enige twee dagen dat iemand die op de evenaar staat de zon recht over zijn hoofd langs ziet gaan.

Op de Noordpool is de lente-equinox het begin van een periode van zes maanden licht, terwijl op de Zuidpool zes maanden van duisternis aanbreken.

Je zou misschien denken dat de vier seizoenen samenhangen met de afstand van de aarde tot de zon. Maar dat is niet het geval.

We kennen vier seizoenen doordat de aarde zo'n 23,5 graden helt. Hierdoor zijn het noordelijk en het zuidelijk halfrond gedurende het jaar beurtelings naar de zon gericht.

In onze noordelijke streken varieert de lengte van de dagen en de positie van de zon aan de hemel zo sterk dat we van vier seizoenen spreken, terwijl er in de tropen maar twee jaargetijden zijn.

In dit fragment wordt het ontstaan van de seizoenen verduidelijkt:

Lente-equinox varieert

De lente-equinox kan op 20 maart of een dag later vallen, net als de herfstequinox op 22 of 23 september kan plaatsvinden.

Dit komt doordat het jaar niet uit een geheel aantal dagen bestaat, maar uit ongeveer 365 en een kwart. Dat compenseren we door elke vier jaar een extra dag toe te voegen, zodat de kalender gelijk blijft lopen met de jaargetijden.

Zo'n jaar noemen we een schrikkeljaar. Hierdoor vallen de herfst- en lente-equinox drie jaar lang telkens zes uur later, en in een schrikkeljaar worden ze in één klap 18 uur vervroegd.

Dit hebben we te danken aan paus Gregorius XIII, die in 1582 de gregoriaanse kalender invoerde die nu in het grootste deel van de wereld gebruikt wordt. De paus bepaalde dat eeuwtallen als 1700 en 1800 geen schrikkeljaren zouden zijn, behalve als ze deelbaar zijn door 400, zoals 2000.

Dit leidde tot een kalenderjaar van gemiddeld 365,2425 dagen. De aarde doet 365,24219 dagen om zijn rondje om de zon.

Daarmee wijkt de kalender zo weinig af dat de jaargetijden niet verschuiven.

Lees ook:

Geneeskunde

Zeldzame ziekte: Patiënt maakte sterke alcohol aan in zijn darmen

2 minuten
Ziektes

Wetenschapper: Coronavirus redt meer mensen dan het doodt

3 minuten
Deeltjes

Higgsdeeltjes weten waarom er materie is

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg