Is Noord-Europa ooit door een planetoïde getroffen?

Zijn er grote inslagkraters in ons deel van de wereld en zijn ze zichtbaar?

© Shutterstock

De grootste inslagkrater van Europa, de Siljansring, ligt in de provincie Dalarna in Midden-Zweden. Hij is te zien met satellieten, en zoals de naam al doet vermoeden is de krater van 52 kilometer doorsnee cirkelvormig.

De rand van de Siljansring ligt verzonken in het landschap, waardoor de krater nu wordt omringd door meren.

De planetoïde die de krater creëerde had een diameter van 5 kilometer en sloeg 377 miljoen jaar geleden in. Daarom brengen wetenschappers de krater in verband met een massasterfte die de aarde toen teisterde.

Het uitsterven van soorten vond echter over een langere periode plaats, misschien wel 25 miljoen jaar, dus de inslag was hooguit een van de oorzaken.

Dit betekent dat de gevolgen van de inslag niet direct vergeleken kunnen worden met de ramp van 66 miljoen jaar geleden, toen een planetoïde van 10-15 kilometer doorsnee de dinosauriërs uitroeide.

Microben profiteren van de inslag

De inslag in Zweden heeft sommige levensvormen juist bevoordeeld. Diep onder de bodem ontstonden er spleten die een thuis werden voor schimmels en andere micro-organismen.

© Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory

Op meer dan 500 meter onder de Siljansring zijn fossielen gevonden van microben die gedijen in zuurstofarme omstandigheden en methaan produceren bij hun energiestofwisseling.

Geologen hebben sinds de jaren 1980 putten geboord om de methaanvoorraden te onderzoeken, maar er is nog geen aardgas uit gewonnen.

5 kilometer was de diameter van de planetoïde die 377 miljoen jaar geleden de Siljansring vormde. De krater van 52 kilometer doorsnee behoort tot de 15 grootste op aarde.