Sinds de jaren 1960 hadden wetenschappers een theorie over het ontstaan van de zogeheten ‘ijspegels des doods’. In 2011 werd het proces voor het eerst vastgelegd.

© US ANTARCTIC PROGRAM

Wat is een ijspegel des doods?

IJspegels worden gevormd door waterdruppels die bevriezen voordat ze op de grond vallen. Maar ze kunnen ook onder water ontstaan.

In 2011 filmden twee onderwaterfotografen van de BBC als eersten de spectaculaire ‘ijspegels des doods’ of brinicles onder het zee-ijs van Antarctica.

Dit natuurverschijnsel, dat sinds de jaren 1960 bekend is, komt voor in de winter, als in de poolgebieden op aarde het zee-ijs wordt gevormd.

Stroom bevriest zeewater

De ijspegels ontstaan wanneer geconcentreerd zout water, dat in holten in het zee-ijs is opgehoopt, omlaag wordt gedrukt, het water in.

Het geconcentreerde zoute water heeft een hogere dichtheid en een lagere temperatuur dan het omringende zeewater.

Door de neergaande stroom koud zout water bevriest het zeewater eromheen en wordt een ijspegel gevormd.

Zeedieren vriezen dood

Een ijspegel des doods die de zeebodem raakt, breidt zich uit en sluit zeedieren in in ijs.

Naarmate de ijspegels groeien, kunnen ze de zeebodem raken.

Hier blijven ze zich uitbreiden naar de zijkanten, waardoor een centimeters dikke laag ijs ontstaat, die dodelijk is voor zeesterren, zee-egels en andere dieren die zich niet snel genoeg uit de voeten maken.

De dieren worden bliksemsnel ingekapseld in het ijs en vriezen dood.

De ijspegels zijn zeer broos en kunnen alleen groeien bij een zwakke stroming. En als het water dieper is dan 5 meter, kunnen ze de bodem niet bereiken.

Zout water creëert ijspegels des doods

Als de zee in de poolgebieden bevriest, ontstaan er onder water enorme ijspegels, die levensgevaarlijk zijn voor dieren die op de bodem leven.