Hoe kouder de wolk, hoe kleiner de ijskristallen die sneeuw vormen. Foto: Shutterstock
IJskristallen, die als vlokken sneeuw naar de aarde vallen, ontstaan wanneer de temperatuur in een wolk tot onder het vriespunt daalt. Vanwege de structuur van watermoleculen hebben ijskristallen bijna altijd een symmetrische, zeshoekige vorm. Het precieze voorkomen van ijskristallen hangt af van de temperatuur en vochtigheidsgraad van de lucht.
Hoe kouder de wolk, hoe minder waterdamp hij kan bevatten. Daardoor worden de ijskristallen klein en compact. Omgekeerd worden de ijskristallen bij hogere temperaturen groter. Dan bevat de wolk immers meer waterdamp.
4. Er bestaan identieke vlokken sneeuw
Eind 19e eeuw begonnen wetenschappers zich voor sneeuwvlokken te interesseren, en ze stonden versteld van de variatie in de vorm van sneeuwvlokken.
Hun waarnemingen leidden tot de stelling dat twee sneeuwvlokken nooit identiek konden zijn. In 1988 ontdekten Amerikaanse meteorologen echter twee gelijke sneeuwvlokken, waarmee was aangetoond dat de stelling een mythe was. De vorm van vlokken sneeuw loopt weliswaar sterk uiteen, maar het aantal mogelijkheden is beperkt.
5. Sneeuw van nul graden geeft de perfecte sneeuwbal
De eigenschappen van een sneeuwbal hangen af van de omstandigheden waaronder hij wordt gemaakt.
Bij temperaturen onder het vriespunt bevat de sneeuw vrij weinig water, waardoor een sneeuwbal ongelijkmatig wordt. Bij temperaturen van 0 graden of hoger is het watergehalte hoger, zodat de sneeuwbal minder compact is en makkelijker gevormd kan worden. Als het rond het vriespunt is, kun je dus de perfecte sneeuwbal maken.
Het grootste sneeuwballengevecht aller tijden vond in 2013 in de Amerikaanse stad Seattle plaats. 5834 mensen namen eraan deel, en de 'munitie' woog bij elkaar 74 ton.
6. Sneeuw leidde tot een bloedbad
In de VS veroorzaakten sneeuwballen het zogeheten Bloedbad van Boston op 5 maart 1770.
Het incident begon toen een Britse soldaat een jongetje dat hem uitgedaagd had, sloeg. De jongen trommelde wat vrienden op, en samen bekogelden ze de soldaat met sneeuwballen, ijs en afval.
Al snel stroomden de mensen toe. Opstandelingen bleven de Britse soldaten bekogelen met ijsballen en stenen. De Britten verzetten zich niet, maar toen een van hen door een stuk hout werd geraakt, viel hij om en ging zijn geweer per ongeluk af. Er brak paniek uit, en de soldaten openden het vuur op de menigte.
Er vielen vijf doden en zes gewonden.
7. Zo ontstaat een lawine van sneeuw