Antartica sunset
Natuur - IJs

Tropische zee smelt het Zuidpoolijs

De reden voor het smelten van Zuidpoolijs in de winter ligt wellicht duizenden kilometers verderop.

De laatste jaren is de ijslaag op de Zuidpool geslonken, vooral doordat er ijs van de gletsjers bij de Amundsenzee in West-Antarctica breekt.

Onderzoekers vroegen zich af waarom dit voornamelijk in de winter gebeurt, maar nu lijken wetenschappers van de University of Washington in Seattle, VS, het antwoord duizenden kilometers verderop te hebben gevonden.

De tropische Stille Oceaan is de afgelopen 30 jaar steeds warmer geworden en heeft zogeheten Rossbygolven in de atmosfeer veroorzaakt. Dit zijn enorme bewegingen in de luchtstromen, die van betekenis zijn voor het weer over de hele wereld.

De wetenschappers maakten een klimaatmodel voor West-Antarctica. De luchttemperatuur is hier de afgelopen 30 jaar met 2,4 graden gestegen, een record voor dit continent.

Pas toen het model de watertemperatuur in de tropische Stille Oceaan en de bijbehorende veranderingen in de luchtstromen meenam in de berekening, klopte de puzzel.

De onderzoekers waarschuwen dat de Stille Oceaan waarschijnlijk nog vele jaren warmer blijft worden, wat grote gevolgen kan hebben voor het smelten van het Zuidpoolijs in de toekomst

Lees ook:

Witte schoenen
Klimaatverandering

Nieuw materiaal zet CO2 op energiezuinige wijze om in stof voor kleding en schoenen

2 minuten
IJs

Gletsjer pelde 5 kilometer van aarde af

2 minuten
IJs

Het is zover: enorme ijsberg afgebroken op Antarctica

0 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!