tranporting iceberg

IJsberg moet van Arctis naar Afrika varen

Franse ingenieur wil drinkwater transporteren van Canada naar Noord-Afrika.

2 januari 2012

In het hoge noorden zijn er enorme ijsbergen, in het zuiden hebben miljoenen mensen geen drinkwater. Daar valt volgens de Franse ingenieur Georges Mougin iets mee te doen: ijsbergen van de polen vervoeren naar plekken in de wereld waar de bevolking te weinig water heeft. Bijvoorbeeld van het Canadese eiland Newfoundland naar Noord-Afrika.

Met computersimulaties heeft Mougin berekend hoe zo’n groot transport mogelijk is, en hij kwam erop uit dat een sleepboot in 141 dagen een ijsberg van 7 miljoen ton vanaf Newfoundland naar de Canarische Eilanden voor de noordwestkust van Afrika moet kunnen trekken. Daardoor zouden 35.000 mensen een jaar lang schoon drinkwater kunnen krijgen.

Probleemloos is het project echter niet: stormen vormen een ernstige bedreiging voor een boot met een reuzenijsberg op sleeptouw, en als de berg breekt en in twee of meer delen uiteenvalt, kunnen er golven van wel 60 meter hoog ontstaan. Ook zal de ijsberg onderweg wat smelten, maar dat wordt tegengegaan door de berg bij de waterlijn in te pakken in 12 meter dik isolatiemateriaal.

Coated iceberg

Mougin heeft berekend dat de hele expeditie circa 6,9 miljoen euro zal kosten. Dat brengt de prijs van het water op circa 1 euro per liter. En met grotere ijsbergen daalt de literprijs, aldus Mougin.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: