Het is zover: enorme ijsberg afgebroken op Antarctica

Bij Antarctica is een ijsberg van 5800 vierkante kilometer afgebroken van een van de grootste ijsplateaus ter wereld. Onderzoekers vrezen dat nu het hele plateau uiteenvalt.

© NASA/John Sonntag

Het 300 meter dikke ijsplateau Larsen C in het westen van Antarctica is doorgebroken. Wat iedereen al vreesde, is tussen maandag 10 juli en woensdag 12 juli gebeurd.

Een ijsberg ter grootte van Gelderland drijft nu rond in de ijszee.

Stort de hele plaat in?

Omdat het ijsplateau Larsen C al in zee drijft, heeft het geen directe gevolgen voor de zeespiegel. Wel kan er een onbalans zijn ontstaan in het enorme plateau, waardoor dit instabiel is geworden. Daarom vrezen onderzoekers dat Larsen C uiteen zal vallen.

Dat zou betekenen dat de zeespiegel tot 10 centimeter stijgt, wat enorme consequenties zou hebben voor veel eilanden in de Stille Oceaan, die nu al de gevolgen merken van de stijgende waterstand in de laatste decennia.

Breuk was te verwachten

De onderzoekers houden de scheur in Larsen C al een paar jaar in de gaten. Op satellietfoto’s van eind mei 2017 was te zien dat de scheur 18 kilometer langer was geworden en nog maar over een gebied van 13 kilometer ijs aan het plateau vastzat. De breuk was dus geen verrassing.

Op een van de meest recente satellietbeelden van Larsen C is te zien hoe de scheur in het ijsplateau is gegroeid.

© MIDAS project

In februari publiceerde de British Antarctic Survey (BAS) een video waarin je de groeiende scheur in het Larsen C-ijsplateau kunt zien.