Havisen er tyk

Zee-ijs is verrassend dik

Een nieuwe robot toont aan dat het ijs rond Antarctica tot 17 meter dik is. De onderzoekers hadden niet gedacht dat het zee-ijs zo massief zou zijn.

8 april 2015

IJslaag rond Antarctica is verrassend dik

Een onderwaterrobot op missie onder het Antarctische zee-ijs bracht verrassend nieuws mee naar boven: het ijs is veel dikker dan de wetenschappers hadden gedacht.

SeaBED, zoals de gele robot heet, maakte met sonar een 3D-beeld van het ijs, en uit zijn precieze metingen blijkt dat ruim 90 procent van het zee-ijs meer dan 1 meter dik is. Wel 40 procent is zeker 3 meter dik, maar 17 meter dikke lagen zijn er ook.

En dat terwijl de onderzoekers dachten dat slechts 20 procent van het zee-ijs dikker dan 1 meter was, en dat 10 meter het maximum was.

IJsmetingen rond Antarctica zouden onmogelijk zijn zonder robot

Deze onderwaterrobot is het eerste instrument dat van onderaf detailbeelden van het ijs kan maken, en in gebieden kan werken die normaal gesproken ontoegankelijk zijn voor mensen en apparaten.

Onderzoek aan Antarctica is niet voor koukleumen

De metersdikke ijslaag en extreme temperaturen van Antarctica weerhouden wetenschappers er niet van om er te werken en te verblijven. Maar ze zijn sterk afhankelijk van de technologie van hun onderzoeksstations. Neem een kijkje in een basis op Antarctica:

Robot meet het ijs

Op twee expedities heeft de onderwaterrobot SeaBED de dikte van het zee-ijs gemeten in drie kuststreken van bij elkaar 500.000 km2.

De robot is 2 meter lang, weegt zo’n 200 kilo en duikt tot 30 meter diep. Met navigatieapparatuur op het ijs wordt de robot aangestuurd.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: