Ritzau/Scanpix
Regnvejr Genova 2021

Hoeveel kan het regenen?

Maar liefst 746 mm regen viel er in 12 uur bij het Italiaanse Genua op 4 oktober 2021. Dat is een Europees record, maar hoeveel regen kan er vallen in een halve dag?

Hoeveel kan het regenen?

Het officiële wereldrecord voor neerslaghoeveelheid in 12 uur is in handen van het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan.

Er viel in een periode rond middernacht op 8 januari maar liefst 1144 mm tijdens een tropische orkaan. 1 mm komt neer op 1 liter water per m2.

Er is ook een nog hoger, maar officieus wereldrecord voor de meeste neerslag in 12 uur. In Muduocaidang in Binnen-Mongolië in China zou er op 1 augustus 1977 1400 mm regen zijn gevallen.

Dat record is echter niet goedgekeurd door de meteorologische wereldorganisatie WMO, die metingen het stempel ‘officieel’ geeft.

Om goedgekeurd te kunnen worden, moet een meting gedaan zijn met apparatuur van hoge kwaliteit die volgens de internationale voorschriften is geplaatst. Zo moet een neerslagmeter zich op precies 2 meter hoogte boven een kort gemaaid grasveld bevinden, op afstand van bebouwing of begroeiing die beschutting kan geven.

Bij ons is het minder extreem

Het Europese regenrecord is de 746 mm neerslag die op 4 oktober 2021 rond het Italiaanse Genua viel.

Zó veel hemelwater zal er bij ons niet zo gauw uit de lucht komen vallen.

wolken waterval Réunion

Op het eiland Réunion viel in januari 1966 1144 mm regen in 12 uur: een record.

© Shutterstock

In Nederland en België worden geen records per 12 uur bijgehouden, maar alleen per etmaal. Het Nederlandse neerslagrecord is de 208 mm die op 3 augustus 1948 viel in Voorthuizen. In Brasschaat in België viel op 15 september 1998 168 mm regen.

Volgens klimaatwetenschappers zullen er de komende decennia meerdere neerslagrecords gaan sneuvelen.

Een warmere atmosfeer kan meer vocht vasthouden, waardoor er meer regen kan vallen.

114 emmers. Zo veel regen viel er in 12 uur op elke vierkante meter toen het eiland Réunion in januari 1966 een neerslagrecord vestigde.