Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Geyser
© Photo by Emily Campbell on Unsplash
Natuur

Hoe ontstaan geisers?

Geisers zijn prachtig, maar hoe werken ze eigenlijk?

Een geiser is een natuurlijke bron die op gezette tijden heet water en stoom met veel kracht de lucht in spuit. De straal kan daarbij een hoogte bereiken van wel 100 meter.

De geiseruitbarsting wordt veroorzaakt door vulkanische activiteit op ongeveer vier à vijf kilometer diepte. De meeste geisers liggen dan ook in een gebied waar grote continentale en oceaanplaten tegen elkaar botsen, maar ook op zogeheten hotspots, waar magma uit de aarde opwelt. De ondergrondse kieren en holtes in het gesteente boven het vulkanisch magma zorgen ervoor dat grondwater continu circuleert en in contact komt met het hete magma.

Als het water wordt verhit, stijgt het op en komt het in de reservoirs terecht. De druk neemt hier steeds verder toe doordat het water zijn kookpunt bereikt of doordat er gassen de reservoirs binnenstromen. Als de druk hoog genoeg is, wordt het water met grote kracht omhoog gestuwd en zie je de geiser spuiten.

Beslissend voor dit proces is dat het kookpunt van water stijgt met de druk. Een waterreservoir onder de geiser werkt als een gigantische snelkookpan, waarin het water soms meer dan 100°C is voordat het gaat koken. En als het water dan kookt, ontstaat er een turbulentie die een klein beetje water uit het reservoir perst. Daarmee daalt de druk en ook het kookpunt van het water. De rest van het water wordt nu omgezet in stoom, waarvan het volume 1600 keer groter is dan dat van water. De stoom wordt met enorme kracht door de buis omhoog en de lucht in gestuwd. De uitbarsting gaat door totdat het water op is of het systeem zozeer is afgekoeld dat het proces tot stilstand komt. Daarna begint alles van voren af aan.

De bekendste geisers zijn de IJslandse Geysir en Old Faithful in Yellowstone National Park.

Lees ook:

Natuur

DE LIJST: 7 parasieten die leven van jouw lichaam

8 minuten
Lente-equinox
Jaargetijden

Lente-equinox betekent afscheid van de winter

5 minuten
Snyltekøllen er en svamp, der gror ud af sin vært.
Natuur

De 5 grootste parasitaire helden

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg