Lake Hillier Australië

Hoe kan een meer helemaal roze zijn?

Op een eiland ten zuiden van Australië – althans volgens Google Earth – ligt een meer dat helemaal roze is. Heeft het die kleur van nature of zijn er chemicaliën geloosd?

Op een eiland ten zuiden van Australië – althans volgens Google Earth – ligt een meer dat helemaal roze is. Heeft het die kleur van nature of zijn er chemicaliën geloosd?

Shutterstock

Dit meer, Lake Hillier, is van nature zo roze. Het ligt op Middle Island, een onbewoond natuurreservaat.

De felroze kleur van het meer wordt toegeschreven aan een overvloed aan eencellige microalgen van de soort Dunaliella salina.

De algen produceren een zogeheten carotenoïde, een zeer sterk pigment dat verwant is aan het pigment dat wortels oranje kleurt, tomaten rood en schaaldieren roze.

Kleur beschermt tegen de zon

De piepkleine algen gebruiken carotenoïde voor hetzelfde doel als groene planten hun chlorofyl gebruiken: om energie uit zonlicht te produceren. De stof heeft echter als bijkomend voordeel dat het ze beschermt als de zonnestralen te sterk worden.

Lake Hillier vrouw

Door het hoge zoutgehalte in Lake Hillier blijf je makkelijk drijven, zoals we kennen van de Dode Zee.

© Shutterstock

Drie feiten over roze meren

1. Middle Island en zijn roze meer werden voor het eerst bezocht door Europese zeelieden in 1802. De leider van de expeditie was de Brit Matthew Flinders, die het meer Lake Hillier noemde, naar een van zijn overleden bemanningsleden. Australië stond toen bekend als Nieuw-Holland.

2. Het hoge zoutgehalte van Lake Hillier is wel geëxploiteerd voor de productie van keukenzout. Een oude spoorweg van het meer naar de kust is een van de weinige tekenen van beschaving op het eiland. In de 19e eeuw was Middle Island ook een uitvalsbasis voor zeehondenjagers en walvisvaarders.

3. Lake Hillier is niet het enige roze meer op aarde. In Senegal in West-Afrika ligt het zogeheten Roze Meer, dat ook zeer zout is en waar ook microalgen van de soort Dunaliella salina leven. Verder is er in Europa een roze meer, het Lemuriameer in het zuidoosten van Oekraïne.

Onderzoekers die het meer in 2016 bestudeerden, vinden echter dat Dunaliella salina te veel eer krijgt voor de roze kleur van Lake Hillier.

Toen ze watermonsters uit het meer analyseerden, vonden ze DNA van allerlei andere organismen die ook rode, roze of oranje kleurstoffen bevatten.

Alle organismen gedijen in het extreem zoute water van Lake Hillier.

LEES OOK: Het grootste meer van Nederland – en 4 andere grote meren in Nederland