Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hoe is Ayers Rock ontstaan?

Zand van een ander gebergte en de druk van de zee hebben geleid tot de iconische rode rots die al 550 miljoen jaar verrijst uit de Australische woestijn.

Het verhaal van Ayers Rock – nu Uluru geheten – begint zo’n 550 miljoen jaar geleden. Rivieren voerden het zand waaruit Uluru nu bestaat vanaf het gebergte Petermann Ranges af naar een vlakte.

Door een zeestijging 50 miljoen jaar later overstroomde de vlakte, en de druk van zee en afzettingen perste het Uluruzand samen tot zandsteen.

Enorme rotsen – door geologen monolieten genoemd – zoals de Uluru komen over de hele wereld voor. Een stukje buiten de Nigeriaanse hoofdstad Ajuba bevindt zich de rots Zuma, die 745 meter boven zijn omgeving uitsteekt en daarmee twee keer zo hoog is als de Uluru.

© Shutterstock

De rode kleur kwam pas later

Door de tektonische bewegingen van 300 tot 400 miljoen jaar geleden werd het Ulurugebied boven zeeniveau verheven en geplooid, waardoor er bergen en dalen ontstonden. Uluru kwam zelfs op zijn kant te liggen.

Sindsdien is het gebied eromheen weggeërodeerd door het weer, maar het zandsteen is harder dan andere lagen in de omgeving, waardoor Uluru nu 348 meter boven de Simpsonwoestijn uitsteekt.

Zandsteen is zelf grijzig, maar door contact met lucht en vocht roesten de ijzermineralen daarin en worden ze rood. Uluru is daarom als het ware verroest.

Lees ook:

Ayers rock
Natuur

Australië: Is Ayers Rock een grote steen?

1 minuut
fruitvliegjes
Natuur

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

5 minuten
Klimaatverandering

Bosbranden zijn een tikkende tijdbom onder CO2-balans

5 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg