Shutterstock
Sumatratijger

Historisch akkoord over biodiversiteit op COP15

‘Er is nooit een doel gesteld om wereldwijd op deze schaal zo veel natuur te beschermen,’ zegt Brian O’Donnell, directeur van de milieugroep Campaign for Nature.

Op de marathonbijeenkomst van de VN over biodiversiteit, COP15 in Montreal, verklaarden de onderhandelingsleiders maandag dat er een historisch akkoord is bereikt.

‘Het pakket is aangenomen,’ zei de voorzitter, de Chinese minister van Milieu Huang Runqiu, na onderhandelingen tot zondagavond laat.

De verklaring werd onthaald op een luid applaus.

Tijdens de top hebben de landen zich verplicht om het uitsterven van soorten en de vernietiging van habitats en ecosystemen, al tientallen jaren een groot probleem, aan te pakken.

Verzet uit DR Congo

Het akkoord is er gekomen ondanks verzet van de Democratische Republiek Congo (DRC).

De Chinese voorzitter verklaarde de afspraken voor aangenomen kort nadat de delegatie van de DRC haar steun had ingetrokken. Het akkoord is cruciaal voor de financiering van acties om de biodiversiteit in ontwikkelingslanden te redden.

De grootste biodiversiteit op aarde is juist in de armere landen te vinden.

Het akkoord houdt in dat er vanaf 2030 jaarlijks 30 miljard dollar (circa evenveel in euro) zal worden gestoken in natuurbehoud in ontwikkelingslanden. Er is ook een oproep om tot aan 2025 jaarlijks 20 miljard dollar te besteden aan behoud van de biodiversiteit.

Akkoord van Parijs voor de natuur

Op dit moment wordt er jaarlijks zo’n 10 miljard dollar uitgegeven.

Het doel van de VN-natuurtop was om een kader voor mondiale biodiversiteit aan te nemen – een soort Akkoord van Parijs voor de natuur.

196 landen waren bijeen voor onderhandelingen op de top in Montreal, Canada.

Zondag werd een ontwerpakkoord gepresenteerd, dat als doel stelde om vóór 2030 ten minste 30 procent van de land-, kust- en zeegebieden te beschermen.

Nu is 17 procent van het land en 10 procent van de zee beschermd.

‘Er is nooit een doel gesteld om wereldwijd op deze schaal zo veel natuur te beschermen,’ zegt Brian O’Donnell, directeur van de milieugroep Campaign for Nature.

Compromis

Het ontwerpakkoord roept landen op ‘mogelijk te maken dat in 2030 ten minste 30 procent van het land, de binnenwateren en de kust- en zeegebieden zijn beschermd en worden beheerd’.

De tekst is een compromis dat China hielp bereiken. Het land zou de top organiseren, maar dat moest worden uitgesteld vanwege de coronapandemie. COP15 werd uiteindelijk in Canada gehouden, maar met China als voorzitter.

Er is ook een passage over inheemse volkeren en hun recht om het land waarop ze al generaties lang wonen en leven te beheren. Dit was een eis van verschillende NGO’s.

Door vervuiling en vernietiging van natuurgebieden worden ongeveer een miljoen planten- en diersoorten met uitsterven bedreigd, stellen wetenschappers.

Sudan, de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, stierf in 2018. Zijn DNA is opgeslagen in zoölogische vriezers, en wetenschappers willen dat gebruiken om een nieuwe populatie van deze soort te creëren.

© DAI KUROKAWA/EPA/Ritzau Scanpix

Lees ook:

Toen VN-secretaris-generaal António Guterres vorige week de top van Montreal opende, waarschuwde hij dat de mensheid een ‘massavernietigingswapen’ is geworden.

Hij riep alle deelnemers aan COP15 op om een ‘vredespact te sluiten met de natuur’.