Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Het regent microplastic

Elk jaar regent er alleen al in beschermde natuurgebieden in het westen van de VS ruim 1000 ton microplastic neer. Het baart onderzoekers zorgen dat er nu microplastic in de atmosfeer zit.

Shutterstock

Elk jaar regent er 1000 ton microplastic neer op beschermde natuurgebieden in het westen van de VS, waar het zich afzet en zich verder door de ecosystemen verspreidt. Dat blijkt uit onderzoek van de Utah State University.

Microplastics zijn plasticdeeltjes van minder dan 5 millimeter. Ze komen vooral uit textiel, verf of grotere stukken plastic die worden afgebroken in de natuur.

In het kader van het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdsschrift Science, werden 14 maanden lang monsters verzameld in 11 nationale parken en natuurgebieden. Daarna bekeken de onderzoekers onder de microscoop afgezette materialen.

98 procent van het materiaal bevatte microplastic, en in totaal vormde microplastic 4 procent van de geanalyseerde materialen. 30 procent hiervan waren gekleurde plastic korrels, waarschijnlijk van industriële verf en coatings.

Op basis van metingen schatten de onderzoekers dat er in deze natuurgebieden per jaar zo’n 1000 ton microplastic uit de atmosfeer wordt afgezet.

Zo zwaar als 79 dubbeldekkerbussen

Dat is heel veel.

Voor het idee: 1000 ton microplastic komt overeen met 123 tot 300 miljoen plastic flessen en weegt evenveel als 79 dubbeldekkerbussen.

Er zijn eerder grote concentraties microplastic gemeten in de zee, de lucht, tafelzout, huisstof, kraanwater en flessenwater.

In 2018 maten onderzoekers dat 90 procent van het flessenwater microplastic bevat met ruim 300 microplasticdeeltjes per liter.

Tot dusver was het onduidelijk hoeveel microplastic er in de atmosfeer zit, en het baart de onderzoekers zorgen dat er zo veel microplastic uit de lucht wordt afgezet in de ongerepte natuur.

Wereldwijd wordt er per jaar 400 miljoen ton plastic geproduceerd, waarvan een groot deel in de natuur terechtkomt. Daardoor zullen we de komende decennia waarschijnlijk nog meer microplasticvervuiling in de natuur zien.

Het is nog onduidelijk welk effect microplastic heeft op ons lichaam. Maar onderzoek duidt erop dat de deeltjes zich bij dieren kunnen ophopen in organisch weefsel.

De angst is dat dit ook geldt voor mensen, en dat we langdurige schade kunnen ondervinden van de giftige stoffen die vaak in microplastic zitten.

Lees ook:

Milieu

Hoe gevaarlijk zijn microplastics?

3 minuten
The Ocean Cleanup TEASER
Zee

22-jarige wil plastic uit zee vissen

0 minuten
Klimaatverandering

IJs op Antarctica kan informatie bevatten over toekomstige zeespiegel

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg