Hoe heet het grootste meer ter wereld?
Veel mensen noemen eerst het Baikalmeer, gelegen in Rusland en UNESCO-werelderfgoed.
Maar het Baikalmeer is alleen het oudste en diepste meer ter wereld.
Het grootste meer ter wereld is de Kaspische Zee, die met 371.000 km2 groter is dan Duitsland. Ter vergelijking: het Baikalmeer is ‘maar’ 31.722 km2.
In dit artikel lees je meer over de grootste meren ter wereld.
Dit zijn de vijf grootste meren ter wereld
Kaspische Zee
Het grootste meer ter wereld

De noordkant en zuidkant van de Kaspische Zee verschillen flink van elkaar. In het noorden is het meer ondiep en vrij zoet, en in de winter vriezen grote delen dicht. In het zuiden van het meer nemen de diepte en het zoutgehalte toe.
- Oppervlakte: 371.000 km2.
- Breedte en lengte: De Kaspische Zee is 1300 kilometer breed en 1200 kilometer lang.
- Diepte: Gemiddeld 186 meter.
Het grootste meer ter wereld is de Kaspische Zee, in het Engels Caspian Sea.
Het zoutmeer ligt op de grens tussen Europa en Azië. De landen die aan het meer grenzen zijn Azerbeidzjan, Iran, Rusland, Kazachstan en Turkmenistan.
De Kaspische Zee heeft kenmerken van zowel een meer als een zee, maar is geclassificeerd als een meer en daarmee het grootste meer ter wereld.
Vanuit wetenschappelijk oogpunt is de Kaspische Zee een zogeheten endoreïsch bekken, wat betekent dat het water ervan niet naar buitenmeren of een zee stroomt, maar binnen blijft.
Daarom kan het water alleen door verdamping verdwijnen. Hierdoor hoopt zich zout op in het water, waardoor dit soort meren zouter zijn dan de zee. Vandaar de naam zoutmeer.
Wil je meer weten over andere wereldrecords? Lees dan ook onze artikelen over het grootste land ter wereld en het hoogste gebouw ter wereld.
Bovenmeer

Lake Superior is het grootste en minst verontreinigde meer van de Grote Meren.
- Oppervlakte: 82.350 km2.
- Breedte en lengte: Het Bovenmeer is 258 kilometer breed en 563 kilometer lang.
- Diepte: 406 meter.
Het Bovenmeer (Lake Superior) is het op een na grootste meer en het grootste zoetwatermeer ter wereld. Het is het grootste en noordelijkste van de Grote Meren tussen de VS en Canada.

De Grote Meren zijn de vijf grote meren Superior, Huron, Michigan, Erie en Ontario die op de grens tussen de VS en Canada liggen.
Het meer grenst aan de staten Minnesota, Wisconsin en Michigan in de VS en de provincie Ontario in Canada. Het wordt gevoed door zo’n 200 rivieren, waarvan de Nipigon en de St. Louis de grootste zijn.
Het op een na grootste meer ter wereld is onderdeel van de Saint Lawrencezeeweg, een scheepvaartroute tussen de Grote Meren en de Atlantische Oceaan. Er wordt jaarlijks ruim 100 miljoen ton goederen vervoerd.
Duluth en Thunder Bay zijn belangrijke havens op de route, vanwaar olie, graan, hout en ijzererts worden verscheept.
LEES OOK: Het grootste meer van Nederland – en 4 andere grote meren in Nederland
Victoriameer

De kustlijn van het Victoriameer is 3440 kilometer lang en telt meer dan 3000 eilanden.
Oppervlakte: 69.484 km2
Breedte en lengte: Het Victoriameer is 240 kilometer breed en 337 kilometer lang.
Diepte: 82 meter.
Het Victoriameer (Lake Victoria) is het grootste meer van Afrika, het op een na grootste zoetwatermeer ter wereld en het op twee na grootste meer ter wereld.
Het meer, genoemd naar de Engelse koningin Victoria, ligt in Oost-Afrika tussen Oeganda, Tanzania, Kenia, Burundi en Rwanda.
Het Victoriameer herbergt meer dan 200 verschillende vissoorten. Veel van de vissen zijn cichliden, een familie van baarsachtigen.

40 miljoen mensen leven van de vis uit het Victoriameer, maar het ecosysteem lijdt onder overbevissing en vervuiling, waardoor de toekomst van de visserij in het meer in gevaar komt.
Rond het meer liggen dichtbevolkte landbouwgebieden.
Dat zorgt voor erosie en verontreiniging van het meer met meststoffen en pesticiden.
Het meer kampte ook met een invasie van waterhyacinten. In 1998 was 80 procent van de 300 kilometer lange kustlijn van Oeganda er volledig mee bedekt. Waterhyacinten liggen als een dikke deken op het water, en dat was funest voor de visserij en voor Oegandese waterkrachtcentrales aan het meer.
Bovendien dreven er tijdens de genocide van 1994 in Rwanda veel lichamen in het meer, wat een gezondheidsrisico vormde.
Dit alles heeft grote milieuproblemen veroorzaakt, en internationale non-profit organisaties zijn al vele jaren bezig om het meer te redden.
Huronmeer

In het Huronmeer ligt het grootste eiland in een meer, Manitoulin Island.
Oppervlakte: 60.700 km2
Breedte en lengte: Het Huronmeer is 183 kilometer breed en 331 kilometer lang.
Diepte: 229 meter diep.
Het Huronmeer (Lake Huron) is het op twee na grootste zoetwatermeer, het op drie na grootste meer ter wereld en het op een na grootste van de Grote Meren tussen de VS en Canada.
Het wordt begrensd door de Amerikaanse staat Michigan en de Canadese provincie Ontario, en maakt net als het Bovenmeer deel uit van de Saint Lawrencezeeweg.
Hout en commerciële visserij zijn belangrijke economische activiteiten rond het Huronmeer. En de noordelijke baai, Georgian Bay, is een populaire vakantiebestemming vanwege de stranden en eilandjes.
Het Huronmeer werd in 1615 als eerste van de Grote Meren door Europeanen ontdekt toen de Franse reizigers Samuel de Champlain en Étienne Brûlé Georgian Bay bereikten.
Michiganmeer

Chicago, de derde stad van de VS, ligt aan de zuidkant van het Michiganmeer.
- Oppervlakte: 57.757 km2.
- Breedte en lengte: Het Michiganmeer is 190 kilometer breed en 517 kilometer lang.
- Diepte: 281 meter.
Het Michiganmeer (Lake Michigan) is het op drie na grootste zoetwatermeer en het op vier na grootste meer ter wereld.
Het is ook een van de Grote Meren en ligt als enige daarvan geheel in de VS – bij de staat Michigan, vandaar de naam.
Het meer staat in verbinding met het Huronmeer via de Straat van Mackinac en is daarom ook belangrijk voor de Saint Lawrencezeeweg.
Afvalwaterlozingen van steden, waaronder het aan de zuidoever gelegen Chicago, hebben het meer ernstig verontreinigd, waardoor het ecologisch evenwicht wordt bedreigd. Desondanks liggen er veel populaire toeristische bestemmingen langs het meer.
Wat is het grootste meer van Europa?

Het noordwestelijke deel van het Ladogameer was vroeger Fins.
Het grootste meer van Europa is het Ladogameer. Het ligt in het noordwesten van Rusland, vlak bij de Finse grens.
Het grootste meer van Europa heeft een oppervlakte van 18.400 km2 en is in het noordelijke deel 380 meter diep.
Het meer wordt gevoed door en watert af via de Russische rivier de Neva, die via Sint-Petersburg naar de Finse Golf stroomt.
Het klimaat rond het Ladogameer is koud, en in de wintermaanden is het meer volledig dichtgevroren.
Het noordelijke deel van het meer heeft veel hoge rotsachtige oevers, en door mist en aanhoudende stormen staat het meer erom bekend dat het moeilijk te bevaren is.
Er liggen ook ongeveer 660 eilanden in het meer, waarvan Riyekkalan-Sari het grootste is.
Bronnen: Den Store Danske en Britannica