Grote studie schetst somber beeld van de toestand van Duitse bomen

Een paar regenachtige maanden konden een zorgwekkende tendens, waar met name vier soorten bomen onder te lijden hebben, niet keren.

Luchtfoto van een stuk Duits naaldbos dat er slecht aan toe is.

© Shutterstock

Als bomen konden praten, zou er waarschijnlijk een schrille noodkreet uit de Duitse bossen klinken.

Want uit een grote studie van het Duitse ministerie van Landbouw blijkt dat het er slecht voorstaat met de Duitse bomen.

Volgens de studie is maar een op de vijf bomen in de Duitse bossen gezond.

Slechts 21 procent van de bomen heeft een volle kruin – een indicator die de onderzoekers gebruiken om de gezondheid van de bomen te bepalen.

Het merendeel van de bijna 10.000 bomen die in de analyse zijn opgenomen, is ernstig aangetast door de toename van droogte en hittegolven. Dat meldt het Duitse wetenschapsblad Spektrum.

Volgens het Duitse ministerie van Landbouw is de nijpende situatie grotendeels een gevolg van de zomer van 2022, toen het in veel delen van het land droog en heet was.

De regenachtige maanden later dat jaar en begin 2023 konden het watertekort niet compenseren dat de Duitse bodem sinds 2018 door droge zomers heeft opgebouwd.

Oudere bomen zijn zwaarst getroffen

Vier boomsoorten, die samen driekwart van de bomen in de Duitse bossen vormen, worden bijzonder hard getroffen door de verwoestende effecten van het klimaat.

© Shutterstock

Over het onderzoek:

Zo hebben sparren volgens de studie in 40 procent van de gevallen aanzienlijke schade aan hun kroon.

Van de Duitse dennen had 28 procent flinke schade aan de kroon, en hetzelfde gold voor 45 procent van de beuken en 40 procent van de eiken.

In het algemeen merkten de onderzoekers op dat oudere bomen vaker grotere gaten in de kruin hadden dan jongere.

Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek stelt het ministerie van Landbouw tot 2026 900 miljoen euro beschikbaar voor de aanplant van een grotere verscheidenheid aan bomen, om de bossen weerbaarder te maken tegen een steeds warmer en droger klimaat.