Shutterstock

Waar haalt Europa zijn aardgas vandaan?

Duitsland heeft de goedkeuring van de Russische gaspijpleiding Nordstream 2 opgeschort. Waar halen de Duitsers dan hun gas vandaan – en hebben ze het wel nodig?

Volgens de laatste cijfers van het jaarlijkse Statistical Review of World Energy bedroeg het totale Europese verbruik van aardgas in 2020 541 miljard m3, wat overeenkomt met 250 miljoen huishoudens.

Zestig procent van dat gas, of 321 miljard m3, kwam van buiten Europa.

Olie is goed voor meer dan een derde van de energie in Europa. Daarna komt gas met 25,2% en steenkool met 12,2%.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

59% van Europese energie komt van gas en olie

In 2020 bedroeg het totale energieverbruik van Europa 77,15 exajoule. Eén exajoule is gelijk aan 1018 joule, dus het energieverbruik bedroeg circa 1 triljoen joule, vooral verdeeld over olie en gas.

Aardgas is zo populair omdat verschillende landen in Europa, waaronder Duitsland, het zien als tussenstap tussen vervuilende kolencentrales en ongewenste kernenergie en een 100% groen energiesysteem (dat pas over tientallen jaren een feit is).

Rusland verwarmt Europa

Terwijl Europa importeert, is Rusland ’s werelds grootste exporteur van aardgas uit enorme velden in West-Siberië.

In 2020 stuurde Rusland maar liefst 238 miljard m3 gas door pijpleidingen – vooral naar Europa, waar Russisch gas goed is voor twee derde van de invoer.

Europa voert zoveel gas in omdat zijn eigen reserves bijna op zijn.

© Shutterstock

Drie gasvelden bevoorraden Europa

Het grootste deel van het Europese aardgas stroomt door pijpleidingen uit Siberië en de Perzische Golf.

Noordzee is lastig

De Noordzee herbergt een van ’s werelds grootste aardgasgebieden. Maar het gas is verdeeld over kleine velden, waardoor het moeilijk en duur is om te winnen.

Golf bezit een enorm veld

Het grootste veld ter wereld ligt in de Perzische Golf op circa 3000 meter onder de zeespiegel. Het bevat vijf keer zo veel gas als het op een na grootste veld, Oerengoj in Siberië.

Rusland wint landgas

In West-Siberië bevinden zich enkele van de grootste gasvelden ter wereld, die circa 45 procent van de Russische reserves bevatten. Die hebben het voordeel van onshore productie.

Noorwegen heeft de grootste reserves en neemt de helft van de eigen Europese productie voor zijn rekening. In 2020 wonnen de Noren 111 miljard m3 uit velden in de Noorse Zee.

Maar de voorraad is niet oneindig.

Uit het Statistical Review of World Energy blijkt dat Noorwegen bij het huidige productieniveau slechts tot 2033 gas zal hebben.

De op een na grootste Europese reserves bevinden zich in Oekraïne, maar die gaan hooguit nog een paar jaar mee. Hierdoor blijft Europa sterk afhankelijk van gas uit Rusland, dat het meeste gas op aarde heeft – 30 keer zo veel als Noorwegen.

De volgende landen op de lijst van gasreserves zijn Iran, Qatar en Turkmenistan.