Gulf war

De acht ergste olierampen op de oceanen

De zeeën worden getroffen door honderden olielekkages. Ondanks pogingen om zee en kusten te reinigen zijn er, vooral in koude streken, jaren na de ramp nog klompen olie te vinden. Met de ergste rampen zijn we nu nog bezig.

1967: Supertanker Torrey Canyon lijdt schipbreuk bij Cornwall in Engeland en 171 miljoen liter olie lekt weg. Pogingen om de olie af te breken met chemicaliën richten milieuschade aan. Na de ramp wordt de internationale regelgeving voor olietankers ingrijpend aangepast.

Torrey Canyon

1978: Tankschip Amoco Cadiz loopt op de rotsen bij Frankrijk en 300 miljoen liter olie vervuilt de zee en stranden. 20.000 vogels sterven; schaal- en schelpdierenbestanden zijn bijna uitgeroeid. Er lopen nog steeds onderzoeken naar de langetermijneffecten van de ramp.

Amoco Cadiz

1979: Het boorplatform Ixtoc I in de Golf van Mexico stort in. Pas na 10 maanden – en 630 miljoen liter weggestroomde olie – wordt het lek gedicht. Ondanks het enorme lek is de nawerking ervan nauwelijks onderzocht, maar veel olie zinkt naar de zeebodem. Grote delen van de kust raken vervuild en 30 jaar later wordt er nog steeds olie onder het zand aangetroffen. Bijna alle krabben in het gebied gaan dood en ook de populatie vissen en oesters wordt zwaar getroffen.

Ixtoc I

1979: De reuzenolietankers Atlantic Empress en Aegean Captain botsen op elkaar bij Trinidad en Tobago. Na de aanvaring stroomt er zo’n 396 miljoen liter olie in zee. De Atlantic Empress ontploft en zinkt vervolgens in diepe wateren. De olie is nooit aan land gespoeld.

Colliion between Atlantic Empress and Aegean Captain

1989: Tankschip Exxon Valdez loopt bij Alaska aan de grond en 41 miljoen liter olie stroomt in zee. In de zomers van 1989, 1990 en 1991 wordt er opgeruimd, maar in 2009 tonen metingen aan dat er nog 3 miljoen liter olie onder het zand zit, die nog net zo giftig is als in 1989.

Exxon Valdez

1991: In de Golfoorlog laten Irakese troepen minstens 1,4 miljard liter olie in de Perzische Golf stromen. De helft van de olie is al snel verdampt, maar grote gebieden zitten onder een 10 tot 15 cm dikke, kleverige laag. In de grote kwelders zit er nog steeds enorm veel olie in de grond. Het zal nog tientallen jaren duren voor die is afgebroken.

2002: Tankschip Prestige breekt doormidden voor de Spaanse kust. 88 miljoen liter olie lekt weg en 1000 km kustlijn raakt vervuild. Zeker 115.000 vogels sterven en de ramp betekent een blijvende daling van de populatie zeevogels in het gebied. Veel vissers die aan de grote schoonmaak meedoen hebben in 2009 nog last van hun luchtwegen.

cleaning up after Prestige

2010: Een diepzeeboring in de Golf van Mexico loopt mis en rond de 780 miljoen liter olie lekt weg. Uit onderzoek met een onderzeeër in december 2010 blijkt dat grote stukken zeebodem nog onder een dikke laag olie zitten. De olie doodt koralen, vissen en krabben, en de schade is waarschijnlijk blijvend. Op zee is de olie nu bijna verdwenen.

deepwater horizon leak