Gezien in de film: Had de megalodon nog kunnen leven?

De film ‘The Meg’ gaat over gigantische prehistorische haaien die tot op heden hebben overleefd door zich te verstoppen in de diepzee. Zou dat kunnen?

© Landmark Media/ImageSelect

In de Hollywoodfilm ‘The Meg’ uit 2018 duikt de oerhaai megalodon plotseling op in de Marianentrog in de Stille Oceaan. Hij valt eerst diepzeeonderzoekers aan en aast vervolgens op badgasten op een Chinees strand.

In het vervolg van de film, ‘Meg 2: The Trench’ – die in 2023 in première gaat – is de monsterhaai weer bezig, 3,6 miljoen jaar nadat de wetenschappers dachten dat hij was uitgestorven.

De megalodon is geen verzinsel, maar de grootste haai die ooit heeft geleefd. Te oordelen naar de grootte van zijn tanden kon hij 18 meter lang worden.

In de films is de haai wel 25 meter lang, wat een tikje overdreven is.

Maar verder lijkt de filmhaai veel op het wetenschappelijke beeld van de megalodon: een uit de kluiten gewassen versie van de grote witte haai, maar met een iets bredere en compactere kop.

De diepzee is te koud

Het idee van de films – dat de megalodon tot op heden in de diepzee heeft overleefd – is echter onmogelijk.

De megalodon leefde in vrij ondiep, warm water. De belangrijkste theorie over zijn uitsterven is dat de zee kouder werd door klimaatverandering, wat niet bij zijn levensstijl paste.

Het is daarom ondenkbaar dat de reuzenhaai naar de nog koudere diepzee zou zijn verhuisd. Hij zou niet kunnen overleven op grote diepte, waar minder zuurstof en prooidieren zijn – berekeningen laten zien dat de megalodon ruim een ton voedsel per dag moest eten om zijn lijf op 35-40 °C te houden.

Filmhaai neemt een loopje met de werkelijkheid

De reuzenhaai in ‘The Meg’ lijkt op de echte megalodon, maar hij is niet geschikt voor het leven in de diepzee.

De haai is te snel

Haaien komen voor tot circa 4000 meter diepte, en hoe dieper ze leven, hoe trager hun stofwisseling en dus hun bewegingen. In de film leeft de haai veel dieper, maar is hij bliksemsnel.

1

Lichaam is te groot

De filmhaai meet 25 meter, maar als een kleine populatie grote dieren geïsoleerd raakt in een klein gebied, krimpen ze meestal. Als de megalodon miljoenen jaren in de diepte had overleefd, zou hij ook zijn gekrompen.

2

Ogen zijn verkeerd

In de diepzee is vrijwel geen licht, wat de evolutie twee kanten op kan trekken. Of de haai zou blind zijn geworden of hij had extreem grote ogen ontwikkeld om het beetje licht te benutten.

3
© Claus Lunau