James Gathany, CDC/Wikimedia Commons
Tijgermug

Gevaarlijke mug verspreidt zich in Europa

Het agentschap voor infectiebestrijding van de EU waarschuwt voor een gevaarlijke mug in Europa – die zelfs noordwaarts gaat. Hij brengt een aantal ziekten met zich mee, zoals het zikavirus.

De zomer wordt vaak geassocieerd met open ramen en lange avonden op het terras. Maar het is ook het seizoen van zeurend gezoem en jeukende rode vlekken op je armen en benen.

In Noord- en West-Europa zijn veel irritante huissteekmuggen, maar hoewel een muggenbeet vervelend kan zijn, kunnen ze geen kwaad.

Maar dat geldt niet voor de muggen in Zuid-Amerikaanse en Aziatische landen, waar ze virussen bij zich kunnen dragen die ziekten veroorzaken. En nu verspreidt dit gevaar zich naar verschillende delen van Europa.

Dit zegt een instituut van de Europese Unie, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), dat eerder deze zomer waarschuwde voor muggen die ziekten verspreiden in verschillende Europese landen.

Meer dan twintig verschillende ziekten

Dat geldt vooral voor de zogeheten Aziatische tijgermug (Aedes albopictus), die ongeveer even groot is als de gewone huissteekmug, maar te herkennen is aan de witte strepen op zijn lichaam.

De verspreiding komt door klimaatverandering, waardoor Europa langere en hetere zomers, extremer weer, meer hittegolven en kortere en warmere winters heeft – ideaal voor tijgermuggen.

In tegenstelling tot onze huismuggen, die vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn, bijt de tijgermug ook overdag. En ze kunnen tropische ziektes overbrengen, zoals het zikavirus, knokkelkoorts, chikungunya en westnijlkoorts.

In totaal kan de tijgermug meer dan twintig verschillende ziekten overbrengen, waarvan sommige volgens het ECDC dodelijk kunnen zijn.

Tijgermug Europa kaart

De kaart toont de status van de verspreiding van de tijgermug per 30 mei 2023. In de rode gebieden heeft de mug zich gevestigd, en in de gele gebieden is de mug geïntroduceerd. In de groene gebieden heeft de tijgermug zich niet gevestigd. Het ECDC geeft echter aan dat dit slechts een momentopname is en dat de mug in verschillende groene gebieden wel is waargenomen.

© ECDC

De tijgermug is niet voor het eerst gespot in Europa; in 2013 kwam hij al in acht landen en 114 regio’s voor. In 2023 zijn dat al 13 Europese landen en 337 regio’s.

Hoewel landen als Italië en Griekenland het zwaarst getroffen zijn, heeft de mug zich verspreid naar verschillende delen van Frankrijk en Zuid-Duitsland.

Tijgermuggen zijn ook gesignaleerd tot in Noorwegen, maar hebben zich daar nog niet gevestigd. Het laat volgens het ECDC echter wel zien dat de mug inmiddels noordwaarts trekt.

Het ECDC waarschuwt ook dat de gelekoortsmug – ook een ziektedrager – zich sinds 2022 op Cyprus heeft gevestigd en zich mogelijk verder door Europa verspreidt.

Het ECDC raadt aan om je te bedekken en muggenspray en klamboes te gebruiken als je reist in gebieden met een risico op tijgermuggen. Als je koorts of andere symptomen krijgt, moet je onmiddellijk contact opnemen met een arts, zegt het agentschap.