Extreme overstromingen: krokodillen zwemmen over straat in Australië

In Noord-Australië is in een week tijd evenveel regen gevallen als in Nederland in twee jaar. Daardoor zijn de straten in rivieren veranderd, met krokodillen, slangen en giftig rioolwater. De extreme hoeveelheid regen komt waarschijnlijk door de opwarming van de aarde, die de hevige krachten van de natuur versterkt.

De moesson is dit jaar in Noord-Australië extra krachtig, en meerdere inwoners kampen met overstromingen van hun huis en buurt. Diverse mensen hebben krokodillen en slangen gezien in de overstroomde straten. Deze zoetwaterkrokodil is op een boomstam geklommen in de plaats Townsville.

© Facebook

‘Krokodillen bij het huis van mijn vader. Blijf uit het water!’ schreef Erin Hahn, toen ze afgelopen zondag een foto op Facebook zette van een donkere oprit met het silhouet van een krokodil die op weg is naar haar vaders huis.

Net als vele andere inwoners van de Australische staat Queensland is haar familie getroffen door de extreme hoeveelheid water die hier de afgelopen dagen is gevallen.

De premier van Queensland, Annastacia Palaszczuk, heeft de stad Townsville uitgeroepen tot rampgebied. Het is de ergste regenval in de staat in de afgelopen 100 jaar.

Twee jaar regen in één week

In de plaats Bluewater is in zeven dagen 1,8 meter water gevallen. Dat is ruim twee keer zo veel als er in Nederland in een heel jaar valt.

In Townsville dreigen zo‘n 20.000 mensen getroffen te worden door het water, schatten de autoriteiten. De dammen van de stad zijn overstroomd en de straten zijn in rivieren veranderd, waardoor de inwoners nu voortdurend moeten oppassen voor krokodillen, slangen en giftig rioolwater.

Instabiele luchtlaag zorgt voor extreme regenval

Het noorden van Queensland heeft een tropisch klimaat, waardoor er van december tot april de moesson heerst.

‘Het extreme weer waar Australië nu tijdens de moesson mee te maken heeft, is een natuurlijk gevolg van de luchtcirculatie op aarde. Lucht van het zuidelijk en noordelijk halfrond botst op elkaar bij de convergentiezone, die zich op dit moment recht boven Noord-Australië bevindt.’

Dat zegt klimaatwetenschapper Martin Stendel van het Deense meteorologisch instituut, DMI.

©

Ontmoetingsplek van wind zorgt voor natte zomer en droge winter

  • Passaatwinden van het noordelijk en zuidelijk halfrond bewegen naar de evenaar. Ze ontmoeten elkaar bij de intertropische convergentiezone, waar de luchtstromen opstijgen.
  • Als het op het zuidelijk halfrond zomer is, ligt de convergentiezone ten zuiden van de evenaar (blauwe lijn). Als het op het noordelijk halfrond zomer is, ligt de convergentiezone verder naar het noorden (rode lijn).
  • Tijdens de zomermoesson wordt vochtige lucht van zee naar het land geleid, waardoor er hevige regen en onweer ontstaan. Tijdens de wintermoesson is het land droog. Daardoor heeft Noord-Australië van december tot april regen, terwijl er in juli en augustus nauwelijks neerslag valt.

De moesson is niet elk jaar even krachtig. Dat hij dit jaar zo hevig is, komt doordat hij samenvalt met een ander natuurverschijnsel: de zogeheten Madden-Julian-oscillatie. Dat is een lagedrukgebied dat van het westen naar het oosten langs de evenaar trekt en de atmosfeer een stuk instabieler maakt.

‘Op dit moment wordt Queensland getroffen door de zomermoesson en de actieve fase van de Madden-Julian-oscillatie, die beide de atmosfeer in het gebied verstoren. Daardoor valt er extreem veel regen,’ zegt Martin Stendel.

Opwarming van de aarde versterkt krachten in natuur

De klimaatverandering heeft geen directe invloed op de weersystemen die al in de atmosfeer bestaan en die elk jaar leiden tot moessonregens. Maar de opwarming van de aarde draagt wel bij aan de enorme hoeveelheden water.

‘De oceanen zijn warmer dan 30 jaar geleden. Daardoor is de verdamping groter dan voorheen. Bovendien kan warme lucht meer waterdamp opnemen.’

‘De moesson heeft nu een zeer warm continent bereikt. Als het verdampte water condenseert tot wolken, wordt de atmosfeer instabiel en valt de enorme hoeveelheid water als regen,’ aldus Martin Stendel.