Een van de beste wiskundigen van Europa moet een kwantummysterie oplossen: ‘De koffieautomaat wordt een belangrijk hulpmiddel’
De komende vijf jaar buigt topwiskundige en professor Søren Fournais zich over een kwantummysterie dat al in de jaren 1920 door Einstein en Bose werd voorspeld en nog steeds onderzoekers wereldwijd bezighoudt.

Søren Fournais’ belangstelling voor de kwantummechanische vergelijkingen begon op de middelbare school, toen hij zich realiseerde dat de kwantummechanica de bron is van wat hij noemt ‘fantastische problemen’: ‘Er is heel veel om mee te werken – het zit hem in het spanningsveld tussen wiskunde, die lekker nerderig en vrij abstract is, en natuurkunde, die vrij down to earth is,’ zegt hij.
‘Stel je zo’n spectaculaire openingsshow bij de Olympische Spelen voor, waarbij een enorme menigte ineens één wordt, en geheel synchroon dezelfde bewegingen maakt, als een zwerm spreeuwen. Dit gebeurt ook in de wereld van de atomen: er zijn een paar zeer bijzondere en vreemde gevallen.’
‘Hierbij gaat het om een miljoen atomen die allemaal in dezelfde kwantumtoestand komen en zich dus volledig synchroon gedragen,’ zegt Søren Fournais, hoogleraar wiskunde aan de universiteit van Kopenhagen.
De Deense topwiskundige en onderzoeker probeert een tastbaar en realistisch beeld te geven van een zeer complex en mysterieus kwantumverschijnsel dat kan optreden wanneer bepaalde atomen worden gekoeld tot bijna het absolute nulpunt.
Hierbij worden de atomen een soort collectieve kwantumgolf, of een atoomwolk, die zich gedraagt als één organisme, waarbij de substantie noch vast, noch vloeibaar, noch gas, noch plasma is – maar eerder een aparte toestand.