Duikers vinden enorm lange onderwatergrot

Uit een onderzoek van het gigantische Sac Actun-grottenstelsel bleek dat het in verband staat met een ander stelsel.

© Gran Acuífero Maya Project

Bijna een jaar in een duikpak

Tien maanden onderzoek van een grottenstelsel in het oosten van Mexico heeft heel wat opgeleverd voor een expeditie onder leiding van Robert Schmittner van het wetenschapscentrum Gran Acuífero Maya.

Het duikteam wilde een verbinding vinden tussen het grote grottenstelsel Sac Actun en het kleinere Dos Ojos – en daar is het in geslaagd.

Tot nu toe werd gedacht dat de twee stelsels niet met elkaar in verband staan omdat er jarenlang vergeefs naar een verbinding is gezocht, ook door Robert Schmittner zelf. Hij doet al 14 jaar onderzoek in Sac Actun en heeft eerder plekken ontdekt waar er nog geen meter tussen beide stelsels zit.

Sac Actun was eerder geschat op 263 kilometer, maar als je de 84 kilometer van Dos Ojos erbij optelt, is het met 347 kilometer de langste onderwatergrot ter wereld.

Goden en aardewerk

In het wijdvertakte grottenstelsel liggen overstroomde tunnels en grote grotten die gedeeltelijk onder water staan.

Voor archeologen zijn de grottenstelsels in het oosten van Mexico een goudmijn. Er liggen talloze overblijfselen van de Maya’s, die tot wel 3000 jaar oud zijn. Zo zijn er godenmaskers en aardewerk van de Maya’s gevonden.

Meerdere Mayasteden zijn in de loop der eeuwen weggezakt in het onderwaterstelsel.

Naast resten van menselijke beschavingen zijn er ook beenderen gevonden van uitgestorven dieren die tijdens de laatste ijstijd leefden.

Mexico ziet zwart van de onderwatergrotten

347 kilometer aan kronkelige gangen maakt dat Sac Actun zich de langste onderwatergrot ter wereld mag noemen.

358 grottenstelsels van in totaal 1400 kilometer bevinden zich alleen al in het oosten van Mexico.