Bacteriën vangen plastic in slijmerig net
Onderzoekers van The Hong Kong Polytechnic University ontwikkelden genetisch gemodificeerde bacteriën die microplastic kunnen invangen. Bacteriën van de soort Pseudomonas aeruginosa maken samen een olieachtige film rond de plastic deeltjes, waardoor die samenklonteren en naar de bodem zinken. Het plastic kan dan worden verzameld en gerecycled.
Tot nu toe is de technologie alleen getest onder gecontroleerde omstandigheden in een laboratorium, maar de onderzoekers hopen dat ze gebruikt kan worden om microplastic uit afvalwater te verwijderen.
Plus: De technologie kan plastic in de natuur invangen met bacteriën die er al zijn. Dit minimaliseert de ecologische voetafdruk van de methode.
Min: De gebruikte bacteriën zijn besmettelijk voor mensen. Daarom moet er een nieuw type worden ontwikkeld voordat ze in het milieu worden losgelaten.
Nanoveren snijden microplastic fijn
De heilige graal in de strijd tegen microplastic is een methode om de deeltjes in de natuur op te lossen. Onderzoekers van de universiteit van o.a. Adelaide in Australië ontwikkelden daar een technologie voor.
Reactieve oxygenen zijn chemicaliën die plastic afbreken, en de resten zijn oplosbaar in water. De oxygenen vervallen snel, maar microscopische koolstofveren kunnen constant chemicaliën aanvoeren. De veren zijn ook magnetisch, waardoor ze kunnen worden verzameld en hergebruikt.
Plus: De technologie zou kunnen helpen microplastic in de natuur te neutraliseren – en volgens onderzoekers kan ze het plastic zelfs afbreken tot voedingsstoffen.
Min: De chemicaliën breken alle plastics af, niet alleen microplastic, wat een probleem kan zijn. Bovendien bevatten de veren mangaan, wat zelf een afvalprobleem kan veroorzaken.
Alternatieve materialen vervangen plastic
De beste oplossing voor het microplasticprobleem is om minder plastic te gebruiken, bijvoorbeeld door hergebruik. Momenteel kan plastic niet efficiënt worden gerecycled – in Europa wordt slechts zo’n 30 procent hergebruikt. Maar nieuwe technologieën kunnen plastic chemisch oplossen en van de restjes nieuw plastic maken.
Ook kunnen we plastic vervangen door biologisch afbreekbare alternatieven. Zo is er al plasticachtig materiaal van maïszetmeel. Maar je kunt ook je steentje bijdragen door kleding te kopen van natuurlijk textiel in plaats van polyester.
Plus: We kennen al technologieën om kunststoffen beter te recyclen, en ook natuurlijke, biologisch afbreekbare alternatieven voor plastic (ook in de textielindustrie) bestaan al.
Min: Kunststoffen worden in vrijwel alle productieprocessen gebruikt en zijn daarom moeilijk te vervangen zonder economische prikkels. Verder kunnen de vervangende materialen zelf vervuilend zijn.