Shutterstock

Door dit natuurverschijnsel is New York de meest vervuilde stad

Als gevolg van de slechte luchtkwaliteit werden in veel New Yorkse schooldistricten alle buitenactiviteiten afgelast.

De luchtkwaliteit in New York was dinsdag zo slecht, dat de Amerikaanse metropool een deel van de dag de meest vervuilde stad ter wereld was.

Dat blijkt volgens het Amerikaanse medium CNN uit metingen van IQAir, het bedrijf dat de luchtkwaliteit in steden in de gaten houdt.

De oorzaak van de extreme vervuiling zijn de bosbranden die de afgelopen tijd in Oost-Canada plaatsvinden.

De rook van de bosbranden bleef dinsdag als een deken boven New York hangen.

En woensdagmiddag (Nederlandse tijd) was dat nog steeds zo.

Op de website van IQAir staat dat New York nog steeds het hoogste niveau van vervuilende luchtdeeltjes in de wereld heeft.

De luchtkwaliteit in New York is volgens het instituut ‘ongezond’.

Volgens nieuwsbureau Reuters waarschuwen de autoriteiten in New York en de Canadese steden Toronto en Ottawa dat de luchtverontreiniging zo ernstig is, dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Bosbranden zijn geen nieuw verschijnsel voor Canada. Maar dit jaar is het wel heel erg en zijn de bosbranden ongewoon vroeg al uitgebroken.

Al begin mei ontstonden er grote bosbranden.

In bijna alle Canadese provincies woeden bosbranden. Maar Quebec in het zuidoosten van Canada wordt het hardst getroffen. Duizenden mensen zijn geëvacueerd.

Het is ongeveer 550 kilometer van New York naar de zuidelijke grens van Quebec – de grens met de Verenigde Staten.

Meerdere landen helpen Canada de branden onder controle te krijgen. Dinsdag bedankte de minister van Buitenlandse Zaken, Melanie Joly, de VS, Mexico, Zuid-Afrika en Frankrijk voor hun brandweerlieden.

CNN schrijft dat vanwege de slechte luchtkwaliteit in veel schooldistricten in New York alle buitenactiviteiten werden afgelast.

Na New York zijn Koeweit-Stad in Koeweit, de Amerikaanse stad Detroit en de Israëlische stad Tel Aviv de steden die woensdagmiddag het meest vervuild waren.