






Druk en temperatuur schieten zurig zoutwater uit de grond
De streek Dallol in Ethiopië is een zeer dynamisch gebied met een hoge geologische activiteit. In de bodem stroomt gloeiend heet, gashoudend water, dat zoveel druk opbouwt dat zoute zuurgeisers omhoog spuiten.
Zwavel en ijzer kleuren het gebied geel
Onder leiding van microbioloog Puri López-García nemen de onderzoekers monsters van het vreemde water. Als het water in de woestijn verdampt, blijven er verschillende zoutformaties achter. De gele kleur komt voort uit zwavel en ijzer.
Verdampt water laat zoutsculpturen achter
Het waterpeil verandert sterk van dag tot dag, waardoor er allerlei zoutformaties ontstaan en weer verdwijnen. Dallol is volgens de onderzoekers te vergelijken met een kunstmuseum waarin de tentoonstellingen aldoor veranderen.
Blauwe vlammen verlichten de nacht
Op een nacht ontbrandde het zwavelstof. Mysterieuze blauwe vlammen schoten met dampen van bijtend zwavelzuur uit de grond. Dit verschijnsel is bekend van de Kawah Ijeh-vulkaan in Indonesië, maar is alleen die ene keer geregistreerd in Dallol.
IJzer kleurt het water rood
Dallols hete bronnen bieden een rijk kleurenpalet. Voordat het water het oppervlak bereikt, wordt het verwarmd door magmabellen in de bodem en volgestopt met mineralen, zoals ijzerverbindingen, die de bronnen hun rode tinten geven.
Zwart meer wordt op afstand onderzocht
Een hoog gehalte magnesiumchloride geeft het Zwarte Meer zijn kleur. Het kokende water met een pH-waarde van 1,4 is zeer zuur, dus monsters nemen en de diepte van het meer meten doen de onderzoekers op gepaste afstand van de poreuze oevers.
Dagtemperatuur komt zelden onder de 45 °C
De zoutvlakte rond Dallol is een van de heetste gebieden op aarde. Zelfs in de winter wordt het nog 45 °C. In de schemering verzamelen de wetenschappers monsters op zoek naar archaea: niet klein te krijgen micro-organismen.