Emanuele Biggi
Snyltekøllen er en svamp, der gror ud af sin vært.

De 5 grootste parasitaire helden

De helft van alle soorten op aarde bestaat uit parasieten. Ze zuigen het leven uit andere organismen, maar hun macabere levenswijze beschermt de zwaksten en geeft de sterksten ervan langs.

Platworm wapent het immuunsysteem

Platwormen zuigen zich vast aan aderen van mensen en veroorzaken onder meer diarree, bloed in de urine en leverbeschadiging.

Maar de platwormen beschermen hun slachtoffers tegen een nog ergere aandoening. Ze scheiden stoffen uit waarmee het immuunsysteem van hun prooi malaria kan bestrijden.

David Scharf/Science Photo Library

Mier verdedigt territorium van gastheer

De mier Megalomyrmex bezet de koloniën van andere mieren en vreet er de voorraad op.

Maar de schurk is het beste van twee kwaden. Hij helpt zijn slachtoffers de kolonie te beschermen tegen veel agressievere mieren.

Anders Illum

Schimmel castreert schimmel

De cordyceps, een parasitaire schimmel, groeit in mieren, totdat zijn zogeheten vruchtlichaam openbreekt om de sporen van de schimmel te kunnen verspreiden.

Maar het vruchtlichaam wordt vaak vernield door een andere parasitaire schimmel, die voorkomt dat de sporen zich verspreiden naar nieuwe slachtoffers.

Emanuele Biggi

Worm geeft bedreigde vis te eten

De Japanse trekzalm, een bedreigde vissensoort, leeft vooral van sprinkhanen, en hij heeft een groot deel van zijn voedsel te danken aan zijn leverancier: een parasitaire haarworm.

De worm, die onder de capillaria valt, leeft in de sprinkhanen en manipuleert ze zodanig dat ze het water opzoeken.

Paul Lenhart

Lintworm leidt immuuncellen op

Het immuunsysteem kan je eigen lichaam aanvallen en op die manier een allergie of diabetes veroorzaken. Maar lintwormen kunnen daar een stokje voor steken.

Ze leiden het immuunsysteem zodanig op dat het beter onderscheid kan maken tussen de lichaamscellen en vreemde organismen.