Europa krijgt zijn eigen ruimtehaven
Het aantal lanceringen rijst de pan uit, en de ruimteraketten staan in de file op het lanceerplatform.
Maar nu is er een nieuwe generatie ruimtehavens in aantocht. Die moeten een eind maken aan de opstoppingen, enorme raketten veilig naar de ruimte sturen en toeristen de kans bieden om een goedkope ruimtevlucht te maken.
Een van de nieuwe ruimtehavens moet in Europa komen, waarmee ons werelddeel zijn eerste ruimtehaven zal krijgen.
KIJK WAAR DE RUIMTEHAVEN KOMT
Apen krijgen mensengenen
Onze hersenen maakten miljoenen jaren geleden een grote sprong voorwaarts. Daardoor hebben we vandaag de dag een groter brein en betere cognitieve vermogens dan onze naaste verwanten, zoals gorilla’s en chimpansees.
Chinese wetenschappers hebben nu geprobeerd dat verschil te overbruggen door makaken te voorzien van extra kopieën van het menselijke gen MCPH1.
Dit experiment is echter uiterst omstreden. Volgens sommige onderzoekers is het onethisch.
Wetenschappers herschrijven verhaal van het leven
Fotosynthese, celkernen, botten en wervelkolommen – het leven heeft veel fantastische stappen gezet.
Maar nieuwe vondsten zaaien twijfel over waar en wanneer de grootste mijlpalen van het leven bereikt werden. Zo weten we nu dat seks als voortplantingsmethode pas zo’n 1,2 miljard jaar geleden ontstond.
Vergaap je aan stofwolken en gasnevels
Spiraalstelsels, gigantische stofwolken en heftige explosies: in de 18e eeuw observeerde de Franse astronoom Charles Messier een aantal verschijnselen die hij niet kon verklaren. De bracht hij bijeen in de zogeheten Messier-catalogus.
De Hubble-telescoop heeft een aantal van deze objecten gefotografeerd, en Messier blijkt op enkele van de meest fotogenieke verschijnselen van het heelal te zijn gestuit.
VERGAAP JE AAN DE FOTO’S