Jim Grossmann & Kim Shiflett & NASA

De 5 beste wetenschapsverhalen van de week

Een Russische spionagedolfijn, apen met mensengenen en de eerste Europese ruimtehaven. Dit zijn enkele van de beste wetenschapsverhalen van de afgelopen week.

Witte dolfijn is Russisch wapen

Bij het eiland Ingøy in het hoge noorden van Noorwegen lieten vissers hun netten even voor wat ze waren toen ze een verrassingsbezoek kregen van een witte dolfijn met een tuigje.

De tamme dolfijn ging langs bij een aantal vissersboten en probeerde zich van zijn tuigje te ontdoen door langs de boten te schuren.

Het tuigje bevat een aanwijzing dat de dolfijn wel eens in dienst van het Russische leger geweest zou kunnen zijn. Mogelijk is hij getraind om mijnen, munitie, torpedo’s en andere wapens op te sporen op de zeebodem.

ZIE HET SPOOR DAT NAAR RUSLAND WIJST

© Jørgen Ree Wiig/Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste

Europa krijgt zijn eigen ruimtehaven

Het aantal lanceringen rijst de pan uit, en de ruimteraketten staan in de file op het lanceerplatform.

Maar nu is er een nieuwe generatie ruimtehavens in aantocht. Die moeten een eind maken aan de opstoppingen, enorme raketten veilig naar de ruimte sturen en toeristen de kans bieden om een goedkope ruimtevlucht te maken.

Een van de nieuwe ruimtehavens moet in Europa komen, waarmee ons werelddeel zijn eerste ruimtehaven zal krijgen.

KIJK WAAR DE RUIMTEHAVEN KOMT

© Jim Grossmann & Kim Shiflett & NASA

Apen krijgen mensengenen

Onze hersenen maakten miljoenen jaren geleden een grote sprong voorwaarts. Daardoor hebben we vandaag de dag een groter brein en betere cognitieve vermogens dan onze naaste verwanten, zoals gorilla’s en chimpansees.

Chinese wetenschappers hebben nu geprobeerd dat verschil te overbruggen door makaken te voorzien van extra kopieën van het menselijke gen MCPH1.

Dit experiment is echter uiterst omstreden. Volgens sommige onderzoekers is het onethisch.

© Shutterstock

Wetenschappers herschrijven verhaal van het leven

Fotosynthese, celkernen, botten en wervelkolommen – het leven heeft veel fantastische stappen gezet.

Maar nieuwe vondsten zaaien twijfel over waar en wanneer de grootste mijlpalen van het leven bereikt werden. Zo weten we nu dat seks als voortplantingsmethode pas zo’n 1,2 miljard jaar geleden ontstond.

© Nobumichi Tamura

Vergaap je aan stofwolken en gasnevels

Spiraalstelsels, gigantische stofwolken en heftige explosies: in de 18e eeuw observeerde de Franse astronoom Charles Messier een aantal verschijnselen die hij niet kon verklaren. De bracht hij bijeen in de zogeheten Messier-catalogus.

De Hubble-telescoop heeft een aantal van deze objecten gefotografeerd, en Messier blijkt op enkele van de meest fotogenieke verschijnselen van het heelal te zijn gestuit.

VERGAAP JE AAN DE FOTO’S