Zhao Chuang

Chinese dinosaurus leert ons meer over vogelevolutie

Het ongewone fossiel is mogelijk een van de vroegste vogelsoorten, want de tweevoetige dinosauriërs begonnen zich in de jura te ontwikkelen tot vogels.

We weten dat de kip en de struisvogel de naaste levende verwanten van Tyrannosaurus rex zijn.

Een verband dat op het eerste gezicht misschien vreemd lijkt, gezien de opvallende verschillen in grootte, uiterlijk en gedrag tussen deze wezens.

Maar nu kan het ongebruikelijke fossiel van Fujianvenator prodigiosus ons meer inzicht geven in het verband tussen de angstaanjagende T. rex en de bescheiden kippen en struisvogels.

Fujianvenator prodigiosus is een vogelachtige dinosaurus met lange onderpoten die volgens onderzoekers van de Chinese Academie van Wetenschappen dateert uit de late jura, rond de 150 miljoen jaar geleden.

In deze periode ontwikkelden tweevoetige dinosauriërs zich tot vogels. Volgens de onderzoekers is het fossiel uniek omdat het laat zien hoe dinosauriërs vleugels vormden voordat de poten zich aanpasten.

De onderzoekers denken dat het dier een van de vroegst bekende vogelsoorten is.

Er is heel weinig bekend over de allervroegste vogelsoorten vanwege de weinige fossiele vondsten.

Fujianvenator prodigiosus was zo groot als een fazant en zijn onderpoten waren twee keer zo lang als zijn dijen.

Een reconstructie van het uiterlijk van Fujianvenator prodigiosus laat een gevederde dinosaurus met een staart zien. Het fossiel werd gevonden in China, waar het vogelachtige wezen vermoedelijk op de grond in moerassen leefde.

© Chinese Academy of Sciences

Waarschijnlijk was het een snelle loper of een steltloper met lange poten.

De botten van het dier werden gevonden in moddersteen in Zuidoost-China, wat erop wijst dat het dier in een moerasachtige omgeving leefde.

Het dier jaagde waarschijnlijk op prooien door hard te rennen op zijn lange poten, zoals de struisvogels van nu.

Andere vogelachtige dinosauriërs uit deze periode vlogen waarschijnlijk, of leefden in bomen.