China graaft gat van 10.000 meter diep

Chinese technici zijn begonnen met het boren van een 10.000 meter diep gat in de grond. Het project zal kennis opleveren over de prehistorische krijttijd, maar het zal ook helpen bij het inschatten van het risico op natuurrampen.

boor in china

Vanaf dit platform willen Chinese technici een gat van 10 kilometer diep boren op zoek naar zeldzame mineralen en energiebronnen. Ook hopen ze kennis op te doen over de geologische omstandigheden in de dinosaurustijd.

© Xinhua

In 1970 begon de Sovjet-Unie met boringen in Rusland, die in 1989 een diepte van 12.262 meter bereikten.

Het boorgat werd Kola Superdeep Borehole genoemd en is nog steeds het diepste gat ter wereld.

Tijdens het boren ontdekten de wetenschappers dat het gesteente natter was dan ze hadden verwacht. En tijdens deze boring werd de theorie van de platentektoniek bewezen dankzij de ontdekking van metamorf graniet in de diepte.

Diepe gaten kunnen ons iets leren over het verleden en de samenstelling van de aarde. Daarom is China begonnen aan een project om 10.000 meter onder het aardoppervlak te boren. Dat meldt het staatsmedium Xinhua.

Het boren is al begonnen in het grote, olierijke Tarimbekken in de noordwestelijke Chinese autonome regio Xinjiang Uygur, midden in de woestijn. Het zal naar verwachting 457 dagen duren.

Om precies te zijn vindt het boren plaats in de Taklamakan, een van de grootste woestijngebieden ter wereld en een lastig terrein om in te boren. Daarom zal er ook een speciaal gemaakte boor worden gebruikt.

‘De constructieproblemen van het boorproject zijn te vergelijken met een grote vrachtwagen die over twee dunne staalkabels rijdt,’ zegt Sun Jinsheng van de Chinese Academy of Engineering tegen Xinhua.

Krijt dinosaurus

Dankzij de boring zullen wetenschappers materiaal uit het krijt kunnen onderzoeken, tussen de 145,5 en 65,5 miljoen jaar geleden, toen de dinosauriërs de aarde beheersten.

© Sergey Krasovskiy/Wikimedia Commons

Gesteente uit het dino-tijdperk

De boor is gemaakt om 11.100 meter diep te gaan. Tijdens het boorproces zal de apparatuur, inclusief de boren en buizen, die samen 2.000 ton wegen, door tien verschillende continentale lagen of lagen van verschillende gesteenteformaties boren.

De Chinese autoriteiten zeggen nieuwsgierig te zijn naar de lagen uit de krijttijd.

Video

Deze gelaagde rotsformaties behoren tot de oudste afzettingen en maakten deel uit van het land tijdens het krijt, tussen de 145,5 en 65,5 miljoen jaar geleden, toen de dinosauriërs over onze planeet heersten.

Deze periode is vooral in biologisch opzicht belangrijk, omdat het tijdperk van de vroege levensvormen van het paleozoïcum naar de diversiteit van organismen van het cenozoïcum gaat.

Met het boorgat gaat China ook op zoek naar zeldzame mineralen en energiebronnen, waarvan sommige mogelijk afkomstig zijn van de rijke afzettingen van elementen tijdens het krijt.

Daarnaast hopen de Chinese autoriteiten dat de sensoren in het gat zullen helpen bij het inschatten van het risico op natuurrampen, zoals aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.