Byebye, sterilisatie: Met dit middel zijn katten met één prikje beschermd

Katten steriliseren is duur en bewerkelijk. Maar een kleinschalig onderzoek duidt erop dat we onze poezelige vrienden in de toekomst heel makkelijk levenslang kunnen beschermen tegen zwangerschap.

Kat
© Shutterstock

In Nederland hebben de meeste katten een baasje, maar wereldwijd leeft naar schatting 80 procent van alle katten op straat.

Zwerfkatten dragen ernstige ziekten bij zich, vormen een risico voor de vogelpopulatie en hebben vaak een kort, onhygiënisch leven.

Tot dusver was de oplossing sterilisatie via een chirurgische ingreep. De kat wordt gevangen, geopereerd en weer op straat gezet. Dat proces vergt veel middelen en is moeilijk uit te voeren op grote schaal.

Maar nu heeft een kleinschalig onderzoek veelbelovende resultaten opgeleverd, waarmee de zwerfkattenpopulatie makkelijker te beheersen is. En de methode is ook bruikbaar voor katten met een baasje.

Onderzoekers van de Cincinnati Zoo & Botanical Garden ontwikkelden een gentherapeutisch voorbehoedmiddel voor katten.

Ze observeerden zes poezen die een injectie met Anti-Müller-hormoon (AMH) kregen en drie poezen die niet werden behandeld.

AMH bindt zich aan receptoren in de eierstok van de kat en helpt de eisprong te reguleren. Als de AMH-spiegel hoog genoeg is, kan de kat niet zwanger raken.

Alle negen katten deden mee aan een paringsproef van vier maanden, waarbij ze twee keer acht uur lang bij een kater werden geplaatst.

De resultaten waren overtuigend.

‘De drie onbehandelde katten kregen kittens, terwijl geen van de zes behandelde katten zwanger raakte,’ zegt Lindsey Vansandt, hoofdauteur van het onderzoek.

Daarbij vertoonde geen enkele kat twee jaar na de injecties tekenen van bijwerkingen.

De onderzoekers concluderen dat de injecties veilig zijn en de ovulatie bij alle zes de katten effectief permanent onderdrukten.

De hoop is dat de kosten van sterilisatie in de toekomst omlaag kunnen en dat er effectieve manieren worden gevonden om het middel toe te dienen.

Of de behandeling op termijn ook kan worden ingezet bij andere zoogdieren, zoals honden en mensen, is nog niet bekend.