Shutterstock
Röntgenfoto - van radon kun je ziek worden

Radon onder je huis maakt je ziek

Longkanker is niet altijd te wijten aan roken. Radon is een gas dat in bijna alle bodemsoorten aanwezig is en het veroorzaakt jaarlijks zo’n 800 sterfgevallen in Nederland.

Radon kun je niet ruiken of proeven, maar toch vormt dit gas een ernstig gezondheidsrisico. Het kan bijvoorbeeld longkanker veroorzaken. De gezondheidszorg vermoedt dat er in Nederland en België zo'n 1500 mensen per jaar aan sterven; 800 in Nederland en 700 in België.

De Amerikaanse gezondheidszorg denkt dat er per jaar 21.000 Amerikanen sterven aan longkanker die veroorzaakt is door radon.

Radon dringt verwarmde huizen binnen

Radon komt van nature voor in bijna alle bodemsoorten. Het gas kan door allerlei kanalen dringen, zoals afvoerpijpen of scheurtjes in het fundament van een huis. Het risico is op onze noordelijke breedtegraden nog groter dan in het zuiden, want wij moeten onze huizen een groter deel van het jaar verwarmen.

En als het binnen warmer is dan buiten, ontstaat er een kleine onderdruk in je huis, die het gas aanzuigt.

Radon
© Claus Lunau & Shutterstock

Radon is alsof je meerookt met de natuur

Meer radon in België

De Nederlandse bodem bevat van nature niet veel radon, maar de grond in België wel. Vooral in de Ardennen is het risico op radonvergiftiging verhoogd.

Toch gaat het niet om grote aantallen vergiftigden per jaar. En er komt meer radon vrij uit bouwmaterialen dan uit de bodem. Om die reden is het belangrijk om geregeld te luchten in huis.

Radon - door geneeskundige geologie leren we een hoop

Dat radon uit de bodem een ziekmaker kan zijn, blijkt uit geneeskundig geologisch onderzoek. Deskundigen op dit gebied zijn geïnteresseerd in het verband tussen de bodemgesteldheid van een bepaalde plaats en de volksgezondheid aldaar.

Geneeskundige geologie is sterk in opkomst, en overal ter wereld hebben onderzoekers al diverse grote epidemieën kunnen verklaren, die te wijten waren aan de bodemomstandigheden. Zo bleek dat een invaliderende botziekte in India veroorzaakt wordt door fluor in het drinkwater.