Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Röntgenfoto - van radon kun je ziek worden

Radon onder je huis maakt je ziek

Longkanker is niet altijd te wijten aan roken. Radon is een gas dat in bijna alle bodemsoorten aanwezig is en het veroorzaakt jaarlijks zo’n 800 sterfgevallen in Nederland.

Shutterstock

Radon kun je niet ruiken of proeven, maar toch vormt dit gas een ernstig gezondheidsrisico. Het kan bijvoorbeeld longkanker veroorzaken. De gezondheidszorg vermoedt dat er in Nederland en België zo'n 1500 mensen per jaar aan sterven; 800 in Nederland en 700 in België.

De Amerikaanse gezondheidszorg denkt dat er per jaar 21.000 Amerikanen sterven aan longkanker die veroorzaakt is door radon.

Radon dringt verwarmde huizen binnen

Radon komt van nature voor in bijna alle bodemsoorten. Het gas kan door allerlei kanalen dringen, zoals afvoerpijpen of scheurtjes in het fundament van een huis. Het risico is op onze noordelijke breedtegraden nog groter dan in het zuiden, want wij moeten onze huizen een groter deel van het jaar verwarmen.

En als het binnen warmer is dan buiten, ontstaat er een kleine onderdruk in je huis, die het gas aanzuigt.

Radon
© Claus Lunau & Shutterstock

Radon is alsof je meerookt met de natuur

Als het binnen warmer is dan buiten, ontstaat er een kleine onderdruk in de woning, die grondlucht aan kan zuigen via bijvoorbeeld de afvoer, ramen, lekkende leidingen en scheurtjes in het fundament.

Uit bijna alle grondsoorten komt radon vrij. En als je lucht met radon inademt, kan het radioactieve verval van het gas in je longen plaatsvinden en word je als het ware van binnen bestraald.

Meer radon in België

De Nederlandse bodem bevat van nature niet veel radon, maar de grond in België wel. Vooral in de Ardennen is het risico op radonvergiftiging verhoogd.

Toch gaat het niet om grote aantallen vergiftigden per jaar. En er komt meer radon vrij uit bouwmaterialen dan uit de bodem. Om die reden is het belangrijk om geregeld te luchten in huis.

Radon - door geneeskundige geologie leren we een hoop

Dat radon uit de bodem een ziekmaker kan zijn, blijkt uit geneeskundig geologisch onderzoek. Deskundigen op dit gebied zijn geïnteresseerd in het verband tussen de bodemgesteldheid van een bepaalde plaats en de volksgezondheid aldaar.

Geneeskundige geologie is sterk in opkomst, en overal ter wereld hebben onderzoekers al diverse grote epidemieën kunnen verklaren, die te wijten waren aan de bodemomstandigheden. Zo bleek dat een invaliderende botziekte in India veroorzaakt wordt door fluor in het drinkwater.

Lees ook:

Klimaatverandering

Onderzoekers stellen prognose bij: Ergste temperatuurstijging is minder erg

3 minuten
Jaargetijden

Zomer in Nederland en België

0 minuten
Bodem

Wat zit er onder het zand van de Sahara?

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg