Kloof splijt Afrika in tweeën

In twee dagen ontstond er een spleet van 60 km lang en 10 km diep.

Desert, Afar-region

Geologen staan ervan versteld hoe snel een spleet in Ethiopië in 2005 kon ontstaan. Hij meet 60 kilometer bij acht meter en is 10 kilometer diep, en hij was er in twee dagen, blijkt uit onderzoek van onder meer de universiteit van Addis Abeba.

De scheur is in de streek Afar ontstaan op een breuklijn, die we verder vooral van de zeebodem kennen. In zee trekken twee of meer tektonische platen zo hard aan hun eigen deel dat ze, net als deeg dat uitgerold wordt, steeds dunner worden en uiteindelijk scheuren. Door de spleet welt vervolgens heel langzaam magma uit het binnenste van de aarde op, dat de basis vormt van een nieuw stuk zeebodem.

Dat geldt ook voor Afar, maar het gaat hier heviger aan toe dan in zee. De onderzoekers denken dat er reuzenzakken onder het gebied met magma worden gevuld en dat ze zo groot zullen worden dat ze ooit met veel geweld uit elkaar barsten. Een vulkaanuitbarsting kan die magmazakken lek prikken, en dat kan weer leiden tot nog veel meer scheuren in de aardkorst.

De lange scheur is ontstaan toen de Dabbahuvulkaan aan de noordzijde van de kloof uitbarstte, waardoor er magmakamers openscheurden en magma in het midden van de spleet omhoog kwam. Deze ontwikkeling heeft de kloofvorming extra versneld.