Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Desert, Afar-region
Natuur - Bodem

Kloof splijt Afrika in tweeën

In twee dagen ontstond er een spleet van 60 km lang en 10 km diep.

Geologen staan ervan versteld hoe snel een spleet in Ethiopië in 2005 kon ontstaan. Hij meet 60 kilometer bij acht meter en is 10 kilometer diep, en hij was er in twee dagen, blijkt uit onderzoek van onder meer de universiteit van Addis Abeba.

De scheur is in de streek Afar ontstaan op een breuklijn, die we verder vooral van de zeebodem kennen. In zee trekken twee of meer tektonische platen zo hard aan hun eigen deel dat ze, net als deeg dat uitgerold wordt, steeds dunner worden en uiteindelijk scheuren. Door de spleet welt vervolgens heel langzaam magma uit het binnenste van de aarde op, dat de basis vormt van een nieuw stuk zeebodem.

Dat geldt ook voor Afar, maar het gaat hier heviger aan toe dan in zee. De onderzoekers denken dat er reuzenzakken onder het gebied met magma worden gevuld en dat ze zo groot zullen worden dat ze ooit met veel geweld uit elkaar barsten. Een vulkaanuitbarsting kan die magmazakken lek prikken, en dat kan weer leiden tot nog veel meer scheuren in de aardkorst.

De lange scheur is ontstaan toen de Dabbahuvulkaan aan de noordzijde van de kloof uitbarstte, waardoor er magmakamers openscheurden en magma in het midden van de spleet omhoog kwam. Deze ontwikkeling heeft de kloofvorming extra versneld.

Lees ook:

Röntgenfoto - van radon kun je ziek worden
Bodem

Radon onder je huis maakt je ziek

3 minuten
Zagros mountains
Bodem

Wat is een zoutkoepel?

0 minuten
Tropic red dirt
Bodem

Waarom is de aarde rood in de tropen?

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg