Jonge man opgelost in zuur in Yellowstone National Park

Een jonge Amerikaan die illegaal wilde gaan zwemmen in het nationale park Yellowstone, is volledig opgelost in een zuurhoudende bron. Alleen zijn slippers zijn teruggevonden.

Norris Geyser Basin Yellowstone

Als je in Yellowstone National Park in de VS bent, kun je maar beter binnen de gebaande paden blijven.

Dat werd maar weer eens bevestigd door het tragische ongeluk dat de 23-jarige Colin Nathaniel Scott overkwam. Hij viel in een bijna kokende, zuurhoudende bron in een uithoek van het park.

Dat gebeurde al in juni, maar het officiële rapport over het sterfgeval is nu pas naar buiten gekomen.

Het is een geval van jeugdige onbezonnenheid die verkeerd afliep.

Man struikelde en viel in heet zuur

Het ongeluk gebeurde toen Colin Scott en zijn zus van de houten loopbruggen in het gebied waren gestapt om op eigen houtje door een mijnenveld van gloeiend hete thermische bronnen te gaan dwalen.

Yellowstone ligt op een vulkanische hotspot, waar het overal borrelt en kookt in grote, ingestorte vulkaankraters, zogeheten caldera's. Het park heeft 's werelds grootste concentratie warme bronnen: circa 10.000 stuks in totaal.

Scott en zijn zus deden aan hot potting, een gevaarlijke, illegale trend waarbij vooral jonge bezoekers in de warme bronnen baden.

Toen Scott zich voorover boog om te voelen hoe heet het water was, gleed hij volgens zijn zus weg en kwam hij in een bron terecht die bijna 100 graden heet en extreem zuur is.

Het Norris Geyser Basin (rode stip) is een vulkanisch gebied in de noordoosthoek van Yellowstone. Dat park ligt in Wyoming, Montana en Idaho.

Kleren en botten waren weggevreten

De parkwachters konden het lichaam van Scott niet meteen na het ongeluk bergen omdat het hevig onweerde.

De volgende dag vonden ze een paar slippers aan de rand van de bron. Verder was er helemaal niets van Scott over.

'In zeer korte tijd is hij geheel opgelost,' aldus parkwachter Lorant Veress tegen het plaatselijke radiostation KULR.

Het water in de warme bronnen van Norris Geyser Basin is extreem zuur vergeleken met het meer basische water op andere plaatsen in het park. Dat komt doordat er zuurhoudende chemicaliën uit de diepte omhoog borrelen.

Sinds 1890 zijn er 22 mensen omgekomen in de warme bronnen van Yellowstone.